2024. április 19., péntek
BRANKO RUŽIĆ

Egyre jobbak a kisebbségi jogok érvényesítésének a feltételei

Május utolsó napján a köztársasági kormány megerősítette a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosításainak javaslatát, amely várhatóan rövid időn belül a parlament elé kerül – közölte ma Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

„Az a célunk, hogy fejlesszük a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak tevékenységét, hogy pontosabban meghatározzuk jogköreiket, csökkentsük a tanácsok túlzott politizálását és átláthatóbbá tegyük finanszírozásukat” – mondta a tárcavezető. Hangsúlyozta, hogy a kisebbségi nemzeti tanácsokat a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati költségvetésből finanszírozzák, és fontos, hogy a közmegbízatások más hordozóihoz hasonlóan átlátható módon tevékenykedjenek és költsék mindannyiunk pénzét.

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium négy törvényt készített elő, amely a nemzeti kisebbségek jogérvényesítésének és helyzetének a javítását szolgálja az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, illetve a foglalkoztatás területén. „Emlékeztetek arra is, hogy az anyakönyvekről szóló törvény módosításával előirányoztuk a nemzeti hovatartozás önkéntes bejegyzését. Az új adatok birtokában célszerűbben határozhatjuk meg és hajthatjuk végre politikánkat” – szögezte le a miniszter.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy őszre nemzeti tanácsi választások lesznek, és arra kéri a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárokat, hogy ellenőrizzék adataikat a külön választói névjegyzékben.