2024. április 27., szombat

A jókedv és a találkozás örömének jegyében

A Gyöngyösbokrétán és a Durindón mindenki megjelenik, aki a Vajdaságban néptánccal vagy népzenével foglalkozik

Ezúttal Törökkanizsán szervezik meg az LV. Gyöngyösbokréta és a XLII. Durindó hagyományőrző fesztiválokat, melyeknek első programpontja, a rendezvény -2. napján, tegnap már lezajlott A hagyományos magyar mesemondás módszertana címmel, ami a Magyar Nemzeti Tanács akkreditált képzése volt a fesztivál jegyében. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, a Törökkanizsáért Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület-Törökkanizsa által közösen szervezett programsorozat holnap folytatódik a helyi színházban kiállításmegnyitóval és koncertekkel, magára a Gyöngyösbokrétára szombaton, a Durindóra pedig vasárnap kerül majd sor a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában. A nagy hagyománnyal rendelkező fesztiválokról Juhász Gyulát, a VMMI munkatársát kérdeztük.
– Az idei fesztivál Törökkanizsán, Bánátban kerül megrendezésre, és már az előkészületeket is a bánáti vendégszeretet jellemezte. Ami külön érdekesség az idei rendezvényen, hogy helyi jellegzetességeket bemutató programok is lesznek, például a Törökkanizsa népzenei monográfiáját, helyben gyűjtött anyagot prezentáló koncert, és az ehhez kapcsolódó kiadvány bemutatása, ami valamilyen szinten úttörő kezdeményezésnek számít.
A teljes hétvégét próbáljuk a jókedv és a találkozás örömének jegyében megszervezni. Koncertek és táncházak is lesznek, így szombaton este a Gyöngyösbokréta fellépői kötetlenül tudnak majd együtt szórakozni. Ezért is került sor a cserére, hogy aznap a fiatalabbak legyenek jelen, akik inkább ottmaradnak az esti programokra. Vasárnap a Durindó még egy kicsivel tömegesebb lesz a megszokottnál, ezúttal 119 csoport lép majd fel. Ők azok, akik egyesületekbe tömörülve egész évben készülnek erre a fesztiválra. A Durindó legnagyobb jelentősége, hogy ez egy seregszemle, ahol a régióból minden csoport jelen van, akik itt a legjobb tudásukat mutatják fel. Egyébként mindkét rendezvény, tehát úgy a néptánc, mint a népzene tekintetében folyamatos fejlődés figyelhető meg, miközben a jelentkező csapatok fiatalodása és számának növekedése is tetten érhető. A Durindóban még az is rendkívül fontos tényező, hogy rendszerint helyi, vajdasági népzenei anyagot hoznak a csoportok. De ugyanúgy a táncosoknál is akadnak, akik szem előtt tartják ugyanezt.
Úgy érzem, a Kárpát-medencében mindkét fesztivál kiemelt jelentőségű, egyedülálló rendezvény, hiszen a teljességre törekvő, egy egész tartományt felölelő, ifjúsági és felnőtt kategóriájú szemlének tekinthetőek, ahol mindenki megjelenik, aki a Vajdaságban néptánccal vagy népzenével foglalkozik. Mivel sok vajdasági tartózkodik immár a határon túl, talán lehetne még nyitni a diaszpóra felé is, hogy esetleg még őket is megszólítsuk valahogyan. De ez még a jövő zenéje...