2024. április 27., szombat

A dohányzás károsítja a szívet

Az Egészségügyi Világszervezet az idei dohányzásmentes világnap középpontjába a dohányzás által okozott szív- és érrendszeri problémákat állítja

A Szabadkai Közegészségügyi Intézetben kedden a dohányzásmentes világnapról való megemlékezés keretében sajtótájékoztatót tartottak, amelyen jelen volt dr. Nada Kosić Bibić, a Közegészségügyi Intézet, dr. Verica Dronjak, az Egészségházak Prevenciós Központjának, mr. ph. Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertárak és Zoran Milovanović, a Szabadkai Vöröskereszt képviselője.

A dohányzásmentes világnap plakátja (Fotó: Gergely Árpád)

A dohányzásmentes világnap plakátja (Fotó: Gergely Árpád)

– Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idei dohányzásmentes kampányának témája a Dohányzás és a szív- és érrendszeri megbetegedések, mottója pedig: A dohányzás károsítja a szívet – válassza az egészséget a dohányzás helyett! Az Egészségügyi Világszervezet fel szeretné hívni az emberek figyelmét a dohányzás egészségkárosító hatására, ugyanis a szív- és érrendszeri megbetegedések leggyakoribb okozója a dohányzás. Szabadkán is a legtöbb ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. Szerbiában a dohányzás több mint 16 000 embert öl meg évente. Az észak-bácskai körzetben az elmúlt évben 2640 ember halt meg, ebből 1454 személy szív- és érrendszeri megbetegedés miatt halálozott el. Szerbiában az utóbbi öt évben nem volt egyetlen országos dohányzással kapcsolatos médiakampány sem – mondta Nada Kosić Bibić a sajtótájékoztatón.

Dr. Verica Dronjak elmondása szerint a dohányzás tíz évvel lerövidíti az emberi életet. A szív- és érrendszeri megbetegedések mellett torok- és tüdőmegbetegedések, valamint agyvérzés okozója is lehet a dohányzás.

Nada Kosić Bibić, Verica Dronjak, Jelena Pavlović és Zoran Milovanović a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

Nada Kosić Bibić, Verica Dronjak, Jelena Pavlović és Zoran Milovanović a sajtótájékoztatón (Fotó: Gergely Árpád)

Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a 2013. évi felmérések idején a dohánykészítmények közül csak a cigarettát használták, mára már egyre gyakoribb a vízipipa és az elektromos cigaretta használata is.

– A gyógyszerészek napi kapcsolatban állnak a páciensekkel, a 2017. évben a dohányzásról való leszokással kapcsolatosan 51 tanácsadást szerveztünk. Véleményem szerint mi vagyunk a legkönnyebben elérhetőek és emiatt nagyon sokan fordulnak hozzánk segítségért – mondta Jelena Pavlović.

Csütörtökön 10-től 12 óráig a dohányzásmentes világnap alkalmából a Szabadkai Közegészségügyi Intézet, a Szabadkai Egészségházak, a Szabadkai Gyógyszertárak, a Szabadkai Mentőszolgálat és a Szabadkai Rákellenes Társaság szakemberei közösen rizikófaktor-ellenőrzést és különféle egészségügyi méréseket végeznek a főtéren. Az egészségügyi ellenőrzések mellett a dohányzás káros hatásáról is tájékoztatják a polgárokat. A Szabadkai Vöröskeresztben szintén csütörtökön 12.30 órától a dohányzásmentes világnap kapcsán a szabadkai középiskolásoknak edukációs műhelymunkát tartanak.