2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS – SZABADKA

Nagy Tamás pótvizsgázott

Hat óra hosszáig tartottak a felnőtt országos bajnokság küzdelmei, némi bírói kényeskedéssel

Új súlycsoportokban, új lebonyolítási rendszerben (csoportok) rendezték meg Szabadkán az idei felnőtt országos bajnokságot, amelyre több mint 80 versenyző nevezett be, ebből kellemes meglepetésre több stabil válogatott is.

Így láthattuk azt, hogy Nemes Máté átlag 15 másodperc alatt „csomagolta be” ellenfeleit, azt is, hogy Aleksandar Maksimović a maga látszólag lezser (egy kicsit lusta?) módján szintén hatékony, de voltak hideg zuhanyok is, amelyek közül Nagy Tamás szolgáltatta a legnagyobbat, mikor a csoportküzdelmekben két akcióját úgy megkontrázta a belgrádi Miljan Đukanović, hogy a zentai fiatalembernek keze-lába kalimpált a levegőben, s a szőnyegbíró véget is vetett a küzdelemnek. Ezt követően Tamás azért megemberelte magát, s a döntőben ugyanezt az ellenfelét mát technikai tussal utasította maga mögé. Meglepetés volt a szabadkai Penjov Ervin győzelme a szintén válogatott Žarko Dickov ellen, aki szégyenszemre még a dobogóra sem fért fel, és nehézsúlyban sem a válogatott féléves edzőtáborozását megjárt Boban Živanović nyert, hanem a tapasztalt újvidéki, Nemanja Pavlović.

Impresszív volt a két magyarkanizsai, Gazdag Krisztián és Nagy Szebasztián menetelése is. A lassan veterán Kriszti névrokona, Frísz Krisztián távollétében uralja a 60 kg-ot, a döntő meccsen újabb leckét adott a fiatal és erős, de még szeleburdi Kolompár Szebasztiánnak, a 67 kg-ban pedig – ha Nemes Máté nem ott lép fel – a már említett Nagynak nincs méltó ellenfele. Kár, hogy mindketten a Spartacus éremtárát gazdagították országos elsőségükkel, már évek óta ugyanis a szabadkai bajnok sorait erősítik...

Végezetül azt is el kell mondani, hogy a verseny hat óra hosszáig tartott, s a jövőben ki kell találni valamit, hogy a nézők valahogy végig tudják kísérni az egészet, mert egy szuszra még a legfanatikusabb birkózórajongóknak is sok ez. Negatívumként egyes bírók viselkedését is fel kell hozni: úgy kifáradtak egy meccs alatt (6 perc), hogy már jöttek is le a szőnyegről, vagy hagyták el a bírói asztalt, s a versenyzők a szőnyeg mellett várakoztak (és hűltek ki), míg kegyeskedtek visszajönni a (fizetett) dolgukra. Az is furcsa volt, hogy sokszor az edzők kiabáltak be nekik, hogy az új szabályok szerint például egy menetben nem lehet kétszer meginteni egy versenyzőt. A tornát végigkísérte Vojislav Tabački, a bírói testület elnöke is, de a helyszínen nem reagált ezekre a visszásságokra. Kár.

Eredmények, 55 kg: 1. Srđan Kovač (Radnički Z.), 2. Losonc Szabolcs (Potisje), 3. Luka Vukadinović (Radnički K.) és Jovan Glušac (Soko). 60 kg: 1. Gazdag Krisztián (Spartacus), 2. Petar Pavluković (Soko), 3. Kolompár Szebasztián (Proleter) és Simo Zeljković (Novi Sad). 63 kg: 1. Nagy Tamás (Spartacus), 2. Miljan Đukanović (Radnički B.), 3. Stefan Pajić (Zenta). 67 kg: 1. Nagy Szebasztián (Spartacus), 2. Goran Sremac (Proleter), 3. Zlatko Lacković (Novi Sad) és Perica Dimitrijević (Radnički K.). 72 kg: 1. Nemes Máté (Proleter), 2. Danilo Čolić (Radnički K.), 3. Ognjen Dončić (Kragujevac) és Sava Mioković (Soko). 77 kg: 1. Aleksandar Maksimović (Spartacus), 2. Boban Boškov (Novi Sad), 3. Marko Devčić (Radnički B.) és Luka Maletin (Partizan). 82 kg: 1. Branko Kovačević (Radnički B.), 2. Mihajlo Bajlović (Partizan), 3. Zörgő Iván (Zenta) és Penjov Ervin (Spartacus). 87 kg: 1. Vladimir Stankić (Novi Sad), 2. Boris Petrušić (Proleter), 3. Tóth Olivér (Spartacus) és Bogdan Petrović (Novi Sad). 97 kg: 1. Dejan Franjković (Spartacus), 2. Đorđe Pešut (Radnički K.), 3. Marko Miočinović (Novi Sad) és Janko Ivetić (Spartacus). 130 kg: 1. Nemanja Pavlović (Novi Sad), 2. Boban Živanović (Partizan), 3. Horváth Szabolcs (Spartacus).

Csapatban: 1. Spartacus 195, 2. Novi Sad 147, 3. Soko 87 ponttal stb.