2024. április 25., csütörtök

Borünnep Palicson

Öt borász hat bora érdemelte ki az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagy arany minősítését

Több mint száz bácskai borászt és borászatot, illetve bort értékeltek szombaton Palicson az Orbán-napok keretében megtartott XIV. Bornapokon. Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend borlovagjának elmondása szerint a megmérettetésen Palics, Horgos, Csóka, Zenta és Regőce környéki borászok vettek részt. A tavalyi bor minősége kielégítő, értékelte Dragutin Miljković. Ezúttal öt termelő hat bora érdemelte ki az úgynevezett nagy arany minősítést, amellyel az elismerő oklevél mellé serleg is járt a borásznak.

A Bornapokon négy borász vett át mesterlevelet (Pesevszki Evelyn felvétele)

A Bornapokon négy borász vett át mesterlevelet (Pesevszki Evelyn felvétele)

Ezt a kitüntetést a horgosi Bálint pincészet Chardonnay bora és rajnai rizlingje, a szabadkai Dragan Stanković rajnai rizlingje, a járeki Darko Koruga olaszrizlingje, a horgosi Bíró Nándor rajnai rizlingje és a szanádi Zoran Bulatović Chardonnay bora érdemelte ki. A borlovagrend idén első alkalommal mesterlevelet is odaítélt az eddigi munkássága mentén arra legérdemesebb borásznak, nevezetesen a kelebiai Petar Čuvardićnak, a palicsi Sinka Ferencnek, a nagykikindai Vladimir Radlovićnak és a szabadkai Bóni Lászlónak.

A Bornapi ünnepség résztvevőit Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke is köszöntötte, az idei Orbán-napi rendezvénysorozat gazdagságát és sokszínűségét hangsúlyozván, majd köszönetet mondván minden együttműködőnek, illetve támogatónak. Srđan Samardžić, a szabadkai városi tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az Orbán-napokról a XIX. század második felétől emlékeznek meg Palicson és környékén, hiszen akkortól kezdett a környéken fejlődni a borászat.

A látogatók a borok mellett sajtot és pálinkát is kóstolhattak, a kirakodóvásáron pedig kézműves termékeket vásárolhattak, míg a gyerekek kézműves foglalkozáson vehettek részt. A délutáni órákban a hagyományoknak megfelelően megtartották az Aranybogrács nemzetközi halészléfőző versenyt, amelyre idén a helyi versenyzők mellett Vukovárról, Bajáról, Apatinból, Sajkásszentivánról, Magyarkanizsáról és Bezdánból is érkeztek versenyzők.

A Miljan Stojanić közismert kosjerići szakácsmester elnökletével értékelő zsűri az első helyezést a sajkásszentiváni Saša Cvikićnek ítélte oda, a második helyezett az apatini Vladimir Lovrić, míg a harmadik helyezett az apatini Branislav Lovrić. A szervezők a helyszínen nemcsak pénzadományt gyűjtöttek a szív- és tüdőátültetésre váró szabadkai Budai Dániel részére, hanem a halészlé eladásból befolyt összeg egyharmadát is neki ajánlották fel, tudtuk meg Miodrag Kujundžićtól, az Aranybogrács szervezőjétől.

A főzőverseny fővédnöke idén is a horgosi Vitamin vállalat volt, a halat pedig a Kapetanski rit étterem biztosította.