2024. április 27., szombat

Megvigyázzuk Újvidék lényegét

Kiállítás nyílt Pétervárad óvárosának felújításáról

Az Újvidéki Műemlékvédő Intézet szervezésében tegnap tematikus kiállítás nyílt a péterváradi Katonakórház keretében lévő egyik épületben. A tárlat az óváros felújítási  folyamatát örökíti meg fotókban. Miloš Vučević polgármester a megnyitóünnepség keretében mondott beszédében úgy értékelt, hogy a kiállítás csupán csekély ismertetője azoknak az aktivitásoknak, amelyeket az illetékesek az óváros felújításának érdekében folytatnak.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Már 2016-ban arról tárgyaltunk Aleksandar Vučić kormányfővel, hogy a szerbiai költségvetésben jelentkező többletösszeget milyen módon tudnánk hasznosan kihasználni. Megállapítottuk, hogy erre a célra Pétervárad óvárosának felújítása a legcélszerűbb beruházás. Hathatós támogatást kaptunk tehát ahhoz, hogy megőrizzük mindazt, ami Újvidék lényegét jelképezi, és a Műemlékvédő Intézetnek köszönhetően az igen összetett projektumba belekezdhettünk. Tavaly 100 millió dinárt kaptunk az óváros felújítási-tatarozási munkálataira, az idén még 150 millió érkezik a köztársaságtól ezzel a megjelöléssel. Ugyancsak a köztársasági kassza biztosítja azt a 70 millió dinárt, amelyből a Mihaldžić püspök utca körüli platót rendezzük majd. Tehát nemcsak az épületek homlokzatait tatarozzuk, hanem területrendezés is folyik, a vár és a környező részek a megérdemelt fényben csillognak majd hamarosan – mondta Vučević.

Pétervárad óvárosa a jövőben sajátos idegenforgalmi központ lesz, olyan gazdasági tartalmakat telepítenek oda, amelyek serkentik a turizmust. A polgármester beszélt arról is, hogy sikerült kiegyezni a Jellasics bán szülőháza körüli tulajdonjogi kérdésekkel kapcsolatban. Ez azt bizonyítja, hogy Szerbia felelősségtudó politikát folytat mindegyik nemzeti kisebbséggel szemben, ami egyúttal üzenet is a szomszédos országoknak arra vonatkozóan, hogy miként kellene viszonyulniuk az ott élő szerbekhez. Bejelentette, hogy az önkormányzat felújít majd műemlékeket az Almási negyedben, a belvárosban és mindenhol, ahol erre megvan a lehetőség.

Siniša Jokić, a 35 éve működő intézet igazgatója szerint az óváros felújítása a legkülönlegesebb projektum eddigi tevékenységük során. Ez az intézet végezte az Almási templom rekonstrukcióját, az Uspenska temető felújítását, a Kaboli kolostor újjáépítését, a Futaki úti katolikus temető revitalizációs projektumát is szakembereik dolgozták ki.

A tegnap megnyílt kiállítás június 2-áig tekinthető meg. Az érdeklődőket 17 és 19 óra között várják, a körséta szakértői csapat vezetésével történik.