2024. április 27., szombat

Kövér: Kulcskérdés az EU nyugat-balkáni bővítése

Az Európai Unió jövőjének kulcskérdéseként jelölte meg a nyugat-balkáni bővítést Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki ma Budapesten arról biztosította Wolfgang Sobotkát, az Osztrák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnökét, hogy Magyarország minden segítséget megad ehhez.

A házelnök a kétoldalú találkozó után arról beszélt újságíróknak, hogy az osztrák házelnök a visegrádi négyek június 21-én kezdődő házelnöki találkozójára is elfogadta a meghívást, amelyen Magyarország átadja a V4 soros elnöki tisztségét Szlovákiának, Ausztria pedig az Európai Tanács elnökségét veszi át július 1-jén.

Értékelése szerint ezek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy megvitassák azokat a kérdéseket, amelyekben együttműködést tudnak kialakítani a különböző uniós színtereken. Kövér László ezek közül kiemelte, hogy nézet- és érdekazonosság van a nyugat-balkáni bővítést illetően. Ez az osztrák elnökség egyik kiemelt témája és Magyarország kész minden segítséget megadni hozzá – jelentette ki.

A házelnök úgy jellemezte a helyzetet: a Nyugat-Balkán nemcsak Ausztria és Magyarország történelmi gyökerekből táplálkozó speciális érdeklődése miatt fontos, hanem az Unió jövőjének és biztonságának kulcskérdése is. Erről meg kell győzni a bővítés iránt szkeptikus régebbi tagállamokat, nem szabad hátrébb sorolni a kérdést – fogalmazott.