2024. április 26., péntek

Új mozdonyokat vásárol Szerbia

A jövő év elején érkeznek a Siemens cég szerelvényei

Nyolc új mozdonyt vásárol a Szerbia Kargo vállalat a Siemens cégtől. A befektetés értéke 32 millió euró. Erről írta alá tegnap az adásvételi szerződést Dušan Garibović, a Szerbia Kargo vállalat igazgatója a Siemens cég technikai és kereskedelmi vezetőségével, Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelenlétében.

A vásárlást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kölcsönéből finanszírozzák. A mozdonyokat 2019 februárjában és márciusában szállítják Szerbiába – áll a Szerbia Kargo vállalat képviselőinek nyilatkozatában.

A Vectron mozdonyok megfelelnek az európai szabványoknak, az ökológia, a zajártalom és az energiamegtakarítás terén. A hazai vonatellenőrző rendszerekkel ellátott mozdonyok az európai vasúti ellenőrző rendszerrel (ETCS) is rendelkeznek majd. A szerelvények gyártása a müncheni Siemens üzemben történik.

A többfázisú mozdonyok teljes mértékben megfelelnek a villamos vasutak követelményeinek is. A szerelvény maximális teljesítménye 6,4 MW, és elérheti az akár 160 kilométeres óránkénti sebességet.

Az új mozdonyoknak köszönhetően a Szerbia Kargo vállalat javíthatja az áruszállítás minőségének és biztonságának a színvonalát. A korszerűség tekintetében pedig az élen fog járni a régión belül.

KORSZERŰSÍTIK AZ ÚJVIDÉK–SZABADKA VASÚTVONALAT

Az orosz vasutak leányvállalatával, az RZD International cég igazgatójával is tárgyalt tegnap Zorana Mihajlović. A szerb és az orosz vasutak új közös projektumairól volt szó a megbeszélésen.

Szergej Pavlov, az RZD International elnöke megelégedését fejezte ki egy korábbi projektum kapcsán, amelynek alkalmával oroszországi hitelek folytán valósulhatott meg a szerbiai vasutak korszerűsítése.

Az RZD International elnöke és a miniszter asszony az Ópázova és Újvidék közötti, negyven kilométeres vasúti szakasz felújításáról és korszerűsítéséről is folytatott tárgyalást. Az Ópázova–Újvidék szakasz a Belgrád–Budapest vasútvonal része, amely az Egy övezet, egy út elnézésű kínai globális stratégia részét képezi.

Az ülésen megvitatták azokat a lehetséges új szerbiai projektumokat is, amelyeknek ügyében az RZD International vállalat is érdekelt. A közös projektumok egyike a Nikola Tesla Repülőteret Belgrád központjával összekötő gyorsvasút kiépítése. Az orosz fél ezenkívül egy új vasúti diszpécserközpont kiépítésében is érdekelt.

Néhány héten belül megegyezés születhet a Belgrád–Budapest vasútvonal harmadik szakaszának kiépítéséről. Sikeresen lezajlott a tárgyalás a kínai féllel, a szerződés megkötése a következő hetekben várható – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Zorana Mihajlović.