2024. április 27., szombat

Előkészületek az Illés-napra

Körvonalazódik az idei temerini Illés-napi rendezvények programja. A szervezés terhe most is az I. helyi közösség tanácsára, a Kertbarátkörre, valamint az Iparosok és Vállalkozók Egyesületére hárul. Az önkormányzat egymillió dinárral támogatja az ünneplés megszervezését, képviselői pedig helyet kaptak a szervezőbizottságban.

Iparosok Illés-napi felvonulása 1938-ban (Archív felvétel Góbor Béla gyűjteményéből)

Iparosok Illés-napi felvonulása 1938-ban (Archív felvétel Góbor Béla gyűjteményéből)

A résztvevő civil szervezeteknek most is be kell nyújtaniuk támogatási igénylésüket. Mivel a Kókai Imre iskola a nyáron felújítás alatt lesz, az ünnepséget kísérő kiállításokat a kastély épületében szervezik meg. Ezek idejéről a későbbiekben hoznak döntést. A művelődési és hagyományőrző egyesületek programjainak szervezése is folyamatban van.

A legnagyobb változás a július 20-án este megtartásra kerülő mulatság helyszínében lesz. Mivel többé nem engedélyezett a tanintézetek udvaraiban iskolán kívüli rendezvények megtartása, a hagyományos Illés-napi sokadalmat sem lehet a telepi iskola udvarában megtartani. Olyan döntés született, hogy az esti mulatság helyszíne a vásártér lesz, a délutáni szórakoztató rendezvényeket is ott tartják.

Vacsorára marhapörköltet főznek, amit hagyományosan zeneszó mellett a sátrak alatt szolgálnak fel. A vacsorajegyek a számítások szerint egységes áron 350 dinárba kerülnek majd. A civil szervezetek ünnepi felvonulása 9 órakor indul a TSK segédpályájáról a 10 órai szentmisére, a 165 éves fogadalomról való megemlékezésre. Az idén is várják a testvértelepülések és rokon szervezetek képviselőinek a részvételét a felvonuláson.