2024. április 27., szombat

Tudomány és digitalizáció: a siker két kulcsa

Ana Brnabić: Szerbia az európai úton marad – A külföldre távozott fiatalok hazatérése a cél
A Szerbiai Kőolajipari Vállalat kiváló példája annak, hogyan működhet sikeresen együtt a tudomány és a gazdaság (Ótos András felvétele)

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat kiváló példája annak, hogyan működhet sikeresen együtt a tudomány és a gazdaság (Ótos András felvétele)

A szerb kormány elsődleges célja az oktatás, tudományos munka és a digitalizáció fejlesztése, mert ez vezethet a dinamikus, fenntartható gazdasági fejlődéshez – értékelte Újvidéken, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) Tudományos-Technológiai Központjában tett tegnapi látogatása során Ana Brnabić szerbiai kormányfő. Éppen ezért a kormány, mindig támogatni fogja és örömmel veszi azokat a kezdeményezéseket, amik révén a tudomány és az oktatási rendszer előreléphet. Véleménye szerint a NIS kiváló példája annak, hogyan lehet sikeresen együttműködni a tudományban és a gazdaságban dolgozókkal is. Újvidéken meggyőződött arról, hogy jó körülmények között olyan kutatómunka folyhat, amelynek köszönhetően előremozdíthatjuk az ország gazdasági életét. A NIS eddig több mint 600 millió dinárt fektetett a szerbiai oktatásügyi rendszer fejlesztésébe, ösztöndíjprogramot dolgozott ki, melynek előnyeit a 2017–2018-as tanévben is 41-en érezhették – emlékeztetett a miniszterelnök a kutatóközpont megtekintése után adott nyilatkozatában. A duális oktatásba is folyamatosak a kőolajipari vállalat befektetései – fűzte hozzá.

– A közös cél voltaképpen az, hogy azok a fiatalok, akik a tudásukat ma külföldön kamatoztatják, hazatérjenek, ezért az országban olyan körülményeket kellene teremtenünk, hogy megérje nekik itthon próbálkozni. Nem nehéz felismerni, hogy a NIS segít bennünket munkájával ennek a célnak a megvalósításában, s ezzel a tettével voltaképpen utat mutat más cégeknek, nagyvállalatoknak is – hangsúlyozta Ana Brnabić.

Ana Brnabić: A NIS az eddigiekben több mint 600 millió dinárt fektetett a szerbiai oktatásügyi rendszer fejlesztésébe (Ótos András felvétele)

Ana Brnabić: A NIS az eddigiekben több mint 600 millió dinárt fektetett a szerbiai oktatásügyi rendszer fejlesztésébe (Ótos András felvétele)

Újságírói kérdésre válaszolva szólt a Bulgáriához csatlakozó földgázvezeték tervéről is, s meggyőződésének adott hangot, hogy az összhangban áll a többi gázvezeték-létesítési tervvel. Az európai integráció kérdéskörét is érintette, Aleksandar Vulin védelmi miniszter azon kijelentésére reagálva, mely szerint Szerbiának meg kellene gondolnia magát az uniós közeledés kapcsán, ha Koszovó a feltétele az EU-csatlakozásnak. Brnabić azt mondta, ismeretes, mi az állam hivatalos politikája, Vulinnak lehet magánvéleménye, de Szerbia európai úton marad.

Kiril Tjurdenyev, a NIS vezérigazgatója a Tudományos-Technológiai Központ céljait vette sorra. Közölte, hogy a hatékonyabb, produktívabb termelés megvalósítására törekszenek, ezért van szükség az állandó újításra, ismeretszerzésre. A központ folyamatosan kutat a tehetségek után is, az egyetemek legjobbjait alkalmazza. Mint mondta, örömükre szolgál, hogy ezáltal hozzájárulnak a szerbiai oktatás fejlődéséhez is.

Az elmúlt öt évben a NIS nyolcmillió eurót fektetett kutatóközpontjának IT-szektorába. Korszerű laboratóriumot is felszereltek, ahol a földgáz és kőolaj előállításának korszerűsítésén munkálkodnak. Öt év alatt ötven szakember kapott munkát a központban, ahol 2012 óta folyik önálló munka.