2024. április 27., szombat

Az olcsó lakásokat sem tudják megvenni!

A parlamenti képviselők az első napirendi pontra 619 módosítása indítványt nyújtottak be

A Köztársasági Képviselőház tegnap a napirenden szereplő több, a közlekedést és építészetet érintő törvényre benyújtott módosítási indítványok megvitatásával folytatta az ülést. Köztük arról a különleges törvényről is vitáztak, amely alapján a biztonsági erőknél dolgozók számára kedvezőbb feltételekkel épülnek majd lakások. Ez utóbbi törvényre, amely a képviselők napirendjének első pontját képezi, a képviselők 619 módosítási indítványt nyújtottak be, de a kormány ezekből csak 19-et fogadott el.

Illusztráció (Dávid Csilla felvétele)

Illusztráció (Dávid Csilla felvétele)

A képviselők a vita során nem maradtak hűek a napirendi pontokhoz, hanem egyfajta versengésbe kezdtek, hogy melyik államvezetés viselt  nagyobb gondot az ország katonaságáról. Az ellenzéki képviselők többször is rámutattak, hogy bár a jelenlegi vezetés azt hangoztatja, hogy megoldja a biztonsági erőknél dolgozók lakásgondjait a hamarosan épülő lakásokkal, nem lesz, aki megvegye őket, mert a rendőrök és a katonák fizetése is annyira alacsony, hogy a kedvező feltételekkel kínált lakásokat sem engedhetik meg maguknak. Arra is rámutattak, hogy az 1500 lakás nem oldja meg minden érdekelt lakhatását, vagyis ilyen tempóval nem jut minden, biztonsági erőnél dolgozó személy ahhoz a lehetőséghez, hogy lakást vásároljon. Erre a a hatalmi koalíció képviselői azzal reagáltak, hogy a demokrata hatalom idején szándékosan építették le a katonaságot.

A különleges törvény elfogadása után Belgrádban, Újvidéken, Nišben, Vranjén, Kraljevón és Kragujevacon 500 eurós négyzetméterenkénti áron épülnek majd lakások a biztonsági erőkben dolgozók számára. Az első fázisban 1578 kisebb-nagyobb, 36–96 négyzetméteres lakás épül majd.

Nebojša Stefanović belügyminiszter a tegnapi ülésen kiemelte, hogy az államigazgatásban dolgozók között vannak még, akik szeretnének kedvezőbb lakásokhoz jutni, de tekintettel arra, hogy a biztonsági erőknél dolgozókat speciális munkakörben alkalmazzák, első lépésben őket illeti meg ez a jog. Elmondta, a kormány felhívást tesz közzé a pénzintézetek számára, és abban reménykedik, hogy több olyan bank is jelentkezik majd, amely a legjobb feltételek mellett kínál hitelt a biztonsági erőkben dolgozók számára.

Az ellenzék kételyeire reagálva Stefanović elmondta, hogy csak az első fázisban épül 1500 lakás, de az év végéig több mint 5000 lakás építésének munkálatai kezdődnek el, és rámutatott arra, hogy a katonaságban és a rendőrségen dolgozók fizetése magasabb, mint a korábbi időszakban.