2024. április 26., péntek

Tudatosság nélkül nincs környezetvédelem

Kétmillió eurós berendezés a vízminőség felügyeletére

Az Európai Unió mintegy kétmillió euró értékű felszerelést ajándékozott a belgrádi Nemzeti Víz-, Levegő és Talajvizsgálati Laboratóriumnak, ennek köszönhetően a jövőben könnyebb lesz ellenőrizni a veszélyes és káros anyagok jelenlétét a felszíni vizekben és a talajvízben. Goran Trivan környezetvédelmi miniszter az intézetben tett látogatása során kiemelte, az elkövetkező időszakban a környezetvédelem terén ehhez hasonló jelentős beruházásra, új technológiákra és számos aktivitásra lehet majd számítani.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A miniszter szerint a tegnap adományozott felszerelésnek köszönhetően Szerbia kikerült a környezetvédelem iránti érdektelenség köréből. A polgárok környezetvédelmi tudatosságának megváltoztatásával, az új technológiákkal és felszerelésekkel Szerbia vezető szerepet tölthet be a víz-, a levegő- és a talajvizsgálat terén.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a környezetvédelem terén az ország fejlődése elképzelhetetlen az EU támogatása nélkül. Az Európai Bizottság jelentése szerint is történt előrelépés ezen a területen, de további fejlődést a környezetvédelemben kemény munka és pénz nélkül nem lehet elérni. A miniszter kifejezte óhaját, hogy Szerbiában a környezetvédelem a legfontosabb témák közé kerüljön.

Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője is az Európai Bizottság jelentéséből kiemelte, hogy Szerbia az elmúlt időszakban jó eredményeket mutatott fel a környezetvédelem terén, és arra bátorította az országvezetést, hogy további beruházásokat valósítson meg ezen a téren.

Hangsúlyozta, Szerbiában állították fel a régió legkorszerűbb felszerelését, aminek elsődleges célja éppen az, hogy minél több pénzt fordítson az ország a környezetvédelemre. Fabrizi hozzátette, a környezetvédelem egyik legfontosabb eleme a lakosság környezettudatossága.

Az új felszerelést, ami a víz és a levegő minőségének a felügyeletét célzó 2012-es IPA-projektum részét képezi, tegnap helyezték ünnepélyesen működésbe. Segítségével figyelemmel lehet kísérni a felszíni vizekben található veszélyes és káros anyagok jelenlétét, vagyis több ezer olyan összetevőt lehet majd felismerni, amelyek ronthatják a felszíni vizek, a talajvíz vagy a hulladékvíz minőségét. Ezekkel a megszerzett adatokkal pedig könnyebben tud az ország alkalmazkodni az európai környezetvédelmi standardokhoz.