2024. május 8., szerda

Megindult a visszaszámlálás

Törökkanizsa június 1-je és 3-a között első ízben ad otthont a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának

Jó ideje megindult a visszaszámlálás Törökkanizsán, ahol ezekben a napokban éppen az utolsó simításokat végzik azokon az épületeken, amelyek otthont adnak a június 1-je és 3-a között megtartandó XLII. Durindónak és LV. Gyöngyösbokrétának. A helyiek izgatottan várják a nagyszabású eseményt, hiszen a Tisza-parti település első ízben lesz házigazdája a fesztiválnak, ennek köszönhetően már az előkészületek során is igen széles körű összefogás alakult ki, mindenki lelkesen dolgozik azon, hogy Törökkanizsa igazán jó házigazdának bizonyuljon.

Kovács Magdaléna

Kovács Magdaléna

Romhányi Gabriella

Romhányi Gabriella

– Óriási örömet és megtiszteltetést jelentett számukra, amikor megszületett a döntés arról, hogy a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület nyerte el a 2018-as Durindó és Gyöngyösbokréta szervezésének jogát, annál is inkább, mivel első ízben kaptunk lehetőséget arra, hogy Törökkanizsa legyen a házigazdája ennek a rendkívül fontos rendezvénynek. A szervezés azonban amellett, hogy nagy megtiszteltetés, jókora kihívás is számunkra. Éppen ezért már az ősz óta folyamatosan dolgozunk azon, hogy megfelelően előkészítsük a rendezvényt. A munkánkat nagymértékben megkönnyíti az, hogy nagyon jó az együttműködésünk a fesztiváltanáccsal, amelynek tagjaitól óriási segítséget kapunk. Nekik már számottevő tapasztalatuk van abban, hogy mire kell különösen odafigyelnünk az előkészületek során. A törökkanizsai szervezőbizottságban tizenöten vagyunk, és nagyjából ötven személyt mozgatunk állandó jelleggel, de rajtuk kívül is sokan kérdezgetik tőlünk, hogy vagyunk-e elegen, szükségünk van-e segítségre, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy a törökkanizsaiak magukénak érzik ezt a rendezvényt, mindenki nagyon örül neki, és mindenkinek nagyon fontos, hogy valóban jól sikerüljön – magyarázta lapunknak nyilatkozva Kovács Magdaléna, a helyi Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke, akivel mindebben Romhányi Gabriella, a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtár igazgatója is egyetértett, hiszen a Tiszafa néptánccsoport tagjaként maga is évek óta rendszeresen részt vesz a seregszemlén. Mint mondta, ez az egyetlen olyan esemény az évben, amelyen egészen biztosan megjelennek, éppen ezért az idén valamennyien különös izgalommal várják a rendezvényt, hiszen mindannyiuk számára óriási élményt jelent, hogy ezúttal éppen az ő településünk adhat otthont a fesztiválnak. Hozzátette, mindez természetesen nemcsak őket tölti el örömmel, hanem minden olyan törökkanizsait, aki számára fontos az a közösség, amelynek maga is tagja.

Javában tartanak a törökkanizsai színházterem felújítási munkálatai

Javában tartanak a törökkanizsai színházterem felújítási munkálatai

MEGÚJUL A SZÍNHÁZTEREM

Romhányi Gabriella nem tagadja, a Branislav Nušić Könyvtár igazgatójaként azt is rendkívül fontosnak tartja, hogy a rendezvény alkalmából a régóta felújításra szoruló színháztermük is megújulhat.

– A törökkanizsai színházterem jó ideje felújításra szorul, szükség lenne egyebek mellett a tetőszerkezet cseréjére, a nyílászárók és a padlózat cseréjére, az elektromos hálózat és a mellékhelyiségek felújítására, valamint egyéb munkálatok elvégzésére is. A mostani felújítás során a tetőszerkezet hibáinak kijavítására, a villanyhálózat meghibásodásainak elhárítására és az égőtestek cseréjére, valamint a székek felújítására és az ablakok újrafestésére is sor kerül. A főbejáratnál és a hátsó bejáratnál található ajtókat már kicseréltettük, és a külső burkolaton végzett munkálatok is befejeződtek. A színházterem bejáratánál lévő terasz korábban beázott, ezért több helyiség penészedett, mostanra azonban már ezt a problémát is sikerült orvosolnunk. Folyamatban van továbbá a színpad lecsiszolása és átfestése, sor kerül az épület teljes újrafestésére, valamint több egyéb munkálat elvégzésére is annak érdekében, hogy valóban méltó körülmények között várhassuk a vendégeket a Durindóra és a Gyönyösbokrétára – magyarázta a Branislav Nušić Könyvtár igazgatója, hozzátéve: a felújítási munkálatok összértéke valamennyivel több, mint kétmillió dinár, amit a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével Magyarország kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszíroz.

SZÉPÜLNEK A  KÖZTERÜLETEK

Az előkészületek azonban nemcsak a színházterem felújítására terjednek ki, hanem számos egyéb területre is. A szervezőbizottság tagjai számára éppen ezért rendkívül fontos, hogy a külső támogatók mellett a törökkanizsai önkormányzat is a rendezvény mögé állt.

Újhelyi Nándor

Újhelyi Nándor

– Nagyon fontos számunkra, hogy községünk területén ilyen rendezvényeket tarthassunk, hiszen ezek összefogásra ösztönöznek és ezáltal össze is kovácsolnak bennünket. Abban az évben, amikor a templomunk százhatvan éves, és ezért eleve van okunk az ünneplésre, joggal bízunk abban, hogy a Durindó és a Gyöngyösbokréta is valódi ünnepet jelent majd nemcsak számunkra, hanem az ide látogató vendégek számára is – emelte ki Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke, és hozzátette, a felújítási munkálatok mellett folyamatban van a település szépítése is, mivel – ahogyan fogalmazott – Törökkanizsán valóban mindenki azt szeretné, ha a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára érkező vendégek jól éreznék magukat náluk, maradandó élményekkel térnének haza, és jó hírét vinnék a településüknek.

– Szeretném kiemelni azt is, hogy a civil szféra mellett az önkormányzat is rendkívül fontosnak tartja ezt a rendezvényt, ami abban is megnyilvánul, hogy mintegy egymillió dinárral támogatja az előkészületeket, illetve a lebonyolítást. A fesztivál sikerességéhez mindemellett a közintézményeink is nagymértékben hozzájárulnak. Az előkészületek a látványos munkálatok mellett természetesen számos olyan tevékenységet is felölelnek, amelyeknek az eredményei most még nem láthatók. Mintegy háromezer vendég érkezik hozzánk, ezért sok önkéntesre van szükségünk ahhoz, hogy a rendezvény ideje alatt minden zökkenőmentesen folyhasson. Fontosnak tartjuk, hogy minél többeket bevonjuk az előkészületekbe, hiszen úgy véljük, ezekben a nehéz időkben óriási szükségünk van a különféle évfordulók megünneplésére és a közösséget megtartó nagyrendezvényekre is. A Durindó és a Gyöngyösbokréta pedig olyan nagyszabású rendezvény, amely igen fontos közösségmegtartó erővel bír. Ez azért tekinthető különösen jelentősnek számunkra, mert Törökkanizsa a rendezvény történetében most először lehet a házigazdája a fesztiválnak. Nagyon szép helyszíneink vannak. Ki kell emelnem továbbá annak a jelentőségét is, hogy pénteken sor kerülhet a törökkanizsai község népzenei hagyatékát feldolgozó lemez bemutatására, mégpedig annak köszönhetően, hogy Keszég Ákos összegyűjtötte ezt a hagyatékot, és a Fokos zenekarral közösen elkészítették belőle azt a rendkívül különleges kiadványt, amelynek révén ez a kincs a jövőben mindenki számára elérhetővé válik – hangsúlyozta a községi képviselő-testület elnöke.

Kisimre Árpád

Kisimre Árpád

SZÁZÖTVENHAT MŰSORSZÁM

– A Durindó és a Gyöngyösbokréta a vajdasági magyar népdalkörök és néptáncegyüttesek legjelentősebb seregszemléje, ezt igazolja az is, hogy az első Gyöngyösbokrétát 1936-ban tartották meg, majd néhány évvel később csatlakozott hozzá a Durindó is, és a két rendezvény azóta is töretlen népszerűségnek örvend, így az idén, az LV. Gyöngyösbokrétán harminchat, a XLII. Durindón pedig százhúsz műsorszám fog szerepelni. Ez a rendezvény kiváló lehetőséget kínál arra, hogy mindenki bemutathassa annak a munkának az eredményeit, amelyet a fesztivált megelőző évben elvégzett. A népdalköröket és a táncegyütteseket évről évre arra szeretnénk ösztönözni, hogy próbálják meg előtérbe helyezni a vajdasági anyagot. A népdalkörök ilyen szempontból jóval könnyebb helyzetben vannak, Bodor Anikóék ugyanis annak idején összegyűjtötték ezt az anyagot, éppen ezért a Durindón jobban érezhető ez a törekvés, mint a Gyöngyösbokrétán, de természetesen ott is egyre inkább fellelhetők a jelei – magyarázta Kisimre Árpád, a Durindó és Gyöngyösbokréta fesztiváltanácsának elnöke, és elmondta, 2013-ban, amikor megalakult az új összetételű fesztiváltanács, akkor az egyik legfőbb célkitűzése az volt, hogy megkísérelje minél színvonalasabb kísérőrendezvényekkel gazdagítani az eseményt annak érdekében, hogy mind a fiatalok, mind az idősebbek számára élvezhető legyen. Ennek jegyében évről évre különféle koncerteket szerveznek, vendégül látták például a Csík Zenekart, Pál István Szalonnát és Bandáját, valamint a Heveder zenekart is, idén pedig a Zagyva Banda lép majd fel, amelynek tagjai szombaton este egyórás koncerttel szórakoztatják az egybegyűlteket.

Ami a rendezvény programját illeti, június 1-jén, pénteken, a fesztivál előestéjén, este nyolc órakor a törökkanizsai színházteremben Keszég Ákos és a Fokos zenekar tart lemezbemutató koncertet, majd június 2-án, szombaton délben Törökkanizsa központjában nagyszabású felvonulással indul a Gyöngyösbokréta, ezt követően pedig a fellépő tánccsoportok a kastélykertben felállított színpadon mutatják be a produkcióikat. Este 8 órától 9 óráig a Vajdasági Televízió élőben jelentkezik a helyszínről, ahol ebben az időszakban egy szerkesztett műsor zajlik, ezt követően pedig a Zagyva Banda koncertjével és hajnalig tartó táncházzal várjuk az érdeklődőket. Június 3-án, vasárnap délben a törökkanizsai katolikus templomban ünnepi áldással és közös énekléssel indul a Durindó programja, onnan közösen átvonulunk a színházterembe, majd a megnyitót követően a színházteremben és a könyvtárban párhuzamosan mutatkoznak be a fellépők. A rendezvény félórás gálaműsorral zárul, amelynek keretében Vakler Anna, a zsűri elnöke átadja a Bodor Anikó-díjat, a helyi szervezők pedig továbbadják a Durindó és a Gyöngyösbokréta lobogóját a következő évi szervezőknek – ismertette Kisimre Árpád, hozzátéve, mindemellett különféle kiállításokkal is igyekeznek még látványosabbá tenni a rendezvény helyszíneit.

ÜNNEPKÉNT ÉLIK MEG

A házigazda Tiszagyöngye Művelődési Egyesület 1991-ben alakult meg, azóta töretlen lelkesedéssel dolgoznak, sőt – ahogyan az egyesület elnöke fogalmazott – folyamatosan gyarapodnak.

– Sokáig nem volt saját helyiségünk, ahol a csoportjaink próbálni tudtak volna, így a színháztermet voltunk kénytelenek használni, és nagyon gyakran előfordult, hogy nem tudtunk bemenni, nem tudtunk megfelelő ütemben haladni a munkával. 2009-ben anyaországi támogatással sikerült megvásárolnunk egy régi épületet, majd az akkori Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával felújítottuk, és tavaly ősszel a tetőtér beépítésével végleg befejeztük a munkálatokat, így most már minden adott ahhoz, hogy színvonalasan dolgozhassunk, a saját otthonunkban – fejtette ki Kovács Magdaléna, az egyesület elnöke, hozzáfűzve, az Tiszagyöngye berkeiben jelenleg is több csoportban folyik a munka.