2024. április 27., szombat

Rombolták-e az egészségünket az urántartalmú lövedékek?

A köztársasági parlamentben a képviselők által benyújtott módosítási indítványokról vitáznak

Miután tegnap a parlamenti képviselők befejezték a napirenden szereplő törvényjavaslatok általános vitáját, ma ezek egyenkénti megvitatásával folytatták a munkát. A képviselők előtt szerepel többek között az a különleges törvény, amelynek alapján a biztonsági erőknél dolgozók számára kedvezőbb feltételekkel épülnek majd lakások, de annak a bizottságnak a megalakításáról is tárgyalnak, amelynek feladata lesz az 1999. évi bombázás egészségre és környezetre gyakorolt hatásának a kivizsgálása.

A bizottság megalakításának fontosságáról Darko Laketić, a Szerb Haladó Párt képviselője, a parlament egészségügyi bizottságának az elnöke beszélt. Mint rámutatott, a parlamenti képviselőkből megalakuló bizottság feladata az lenne, hogy feltárja az 1999-ben történt NATO-bombázáskor használt szegényített urán lövedékek egészségre és környezetre gyakorolt hatásait. Az első, alakuló ülésen fogalmazzák meg a bizottság munkájának módját, de mindenképpen be szeretnék vonni a tudományos, illetve szakintézményeket, valamint tudósok és szakértők segítségére is számítanak. Az elképzelések szerint 2020-ig a bizottság félévente tájékoztatja majd a parlamentet a kutatás eredményeiről.

A biztonsági erők számára épülő olcsó lakásokról szóló különleges törvényt az általános vitát megelőzően Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter ismertette. Elmondta, Vranjéban, Kraljevón, Nišben, Kragujevacon, Belgrádban és Újvidéken 500 eurós négyzetméterenkénti áron épülnek majd lakások. A pénzügyminisztérium állapítja majd meg a hitelképesség feltételeit.

A közlekedésbiztonságról szóló törvény egyik módosítása után az autópályán a maximális sebesség 130 kilométer lesz. A miniszter asszony elmondta, az elmúlt négy évben 200 kilométer új autóút épült, és az idén várható a 10-es közúti folyosó befejezése is, ami Szerbiát a legkedvezőbb tranzitútvonalak közé emeli majd.

A parlament a munkát ezúttal is a képviselői kérdésekkel kezdte. Az ellenzéki képviselőket mindenekelőtt az érdekelte, mikor szüntetik be a nyugdíjkifizetésekről szóló ideiglenes törvényt, de rákérdeztek arra is, hogy a nyomozószervek meddig jutottak Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásának ügyében, illetve érdeklődtek a török Kaizen vállalatban megtartott tüntetéssel kapcsolatban is.

Gordana Čomić, a Demokrata Párt képviselője Zoran Đorđević szociális védelmi miniszterhez intézte kérdését: mit kíván tenni a minisztérium a smederevói Kaizen textilgyárban tartott tüntetéssel kapcsolatban, ahol a munkások azért szüntették be a munkát, mert a munkaadójuk nem fizette ki a bérüket és a túlórára számolt plusz összeget.

Miroslav Aleksić, a Néppárt képviselője arra kért választ a kormánytól, hogy miért nem fogadja el az IMF javaslatát, hogy szüntesse meg a nyugdíjak kifizetéséről szóló ideiglenes törvényt. Miként magyarázható Ana Brnabić kormányfő kijelentése, hogy arra nincs lehetőség, mert úgy a nyugdíjasok többségénél csökkenteni kellene a havi járandóság összegét. Aleksić szerint ebben a megállapításban nincs semmi logika.