2024. április 27., szombat

Közösségi élet – élő közösség?

Július 3. és 8. között tartják meg a XVI. Vajdasági Szabadegyetemet
Berkó Szilárd és Csikós Tibor a XVI. Vajdasági Szabadegyetem sajtótájékoztatóján

Berkó Szilárd és Csikós Tibor a XVI. Vajdasági Szabadegyetem sajtótájékoztatóján

Idén júliusban ismét megrendezik a Vajdasági Szabadegyetemet. A 16. alkalommal életre hívott rendezvény ebben az évben is a Kátai-tanyán kap majd helyet, július 3. és 8. között, a Dombos Festtel párhuzamosan. Az érdekesebbnél érdekesebb előadásokra, műhelymunkákra és egyéb programokra szerdán kezdődött meg a jegyértékesítés.

– Igyekeztünk olyan tematikát választani, amivel meg tudjuk szólítani a fiatalokat, ezért kisebb közvélemény-kutatást végeztünk az év elején. Azt a visszajelzést kaptuk, hogy a közösségi médiával és a személyes kapcsolatokkal, valamint ezek kapcsolatával foglalkoznának a legszívesebben a fiatalok. A téma így idén a Közösségi élet – élő közösség? Három előadót emelnék ki, Hevesi Krisztina szexuálpszichológust, Nyíri Zoltán közgazdászt, trénert és Tari Annamária pszichológust. A napok felépítése hasonló lesz, mint az eddigi évek folyamán: délelőtt két blokk előadás, ebéd után pedig még egy előadás, valamint csapatmunkák és műhelymunkák várják majd a résztvevőket. A műhelymunkákat két éve építettük be a programba, idén harmadik alkalommal folytatjuk ezt a vonalat, mivel úgy látszik, erre is igen nagy az érdeklődés. Az esti programokat illetően a szombati nap lesz az, amikor nagyobb koncerttel készülünk a résztvevőknek. Ebben az évben is 100 főt tudunk fogadni a Vajdasági Szabadegyetemre – mondta Berkó Szilárd fő szervező a szerdai sajtótájékoztatón, ahol a rendezvényre való regisztrációról és a jegyek áráról is beszéltek a szervezők.
– Az elmúlt két évhez hasonlóan idén is lesz napijegy és heti bérlet. A napijegy ára a 4 étkezést, az előadások látogatását és az esti programot foglalja magában, idén ez 799 dinár. A heti bérlet május végéig 2799 dinárba, június 25-ig 3211 dinárba kerül, és ha marad jegy, akkor a helyszínen is 3999 dinárért lesz váltható a bérlet. A heti bérlet a teljes ellátásra jogosítja fel a résztvevőket, és mivel idén szorosabbra fűztük az együttműködésünket a Dombos Fest szervezőivel, a hetijeggyel rendelkező fesztiválozók is látogathatják a szabadegyetem előadásait, a szabadegyetem bérletesei pedig kedvezményes, 500 dináros áron juthatnak Dombos Fest-bérlethez. A regisztrációt a megújult honlapunkon lehet megejteni, ahova további információkat is feltöltöttünk, amelyeket folyamatosan bővítünk. Ami még újdonság, az az, hogy idén felkértük az adai Phrenia zenekart, hogy készítsenek nekünk egy kompozíciót, így megszületett a 16. Vajdasági Szabadegyetem himnusza, valamint promóvideónk is van, ami szintén a megújult honlapon tekinthető meg – fejtette kis Csikós Tibor fő szervező.
A sajtótájékoztatón nemcsak a Vajdasági Szabadegyetemről volt szó, hanem a VIFÓ és a VaMaDiSz stratégiai kapcsolatáról is.
– Elsősorban fontosnak tartom definiálni a stratégiai együttműködés lényegét, amely alatt azt kell érteni, hogy a két szervezet egymás programjában az operatív szervezői munkát nem osztja, nem végzi, viszont ha szükséges, akkor együttesen fellépnek a közjó érdekében. Emellett kiemelném azt is, hogy a VaMaDiSz által életre hívott programokban a VIFÓ idén nem veszt részt, és ez fordítva is igaz. Úgy gondolom, hogy olyan szervezeteknél, ahol az együttműködés a cél, mindig nehéz utat kell megtenni, sok kihívással. Alapvetően azért alakult át az együttműködésünk a VaMaDiSz-szel, mert úgy éreztük, hogy mindkét szervezet számára szükséges egy kis szünet. Ez az időintervallum előreláthatólag egy évig fog tartani, amelynek során a két szervezet levonhatja a konklúziókat az eddigi együttműködéssel kapcsolatban, és ezáltal lehetőség nyílik a különböző ellentétek, félreértések tisztázására is. Ez alatt az időintervallum alatt folyamatos lesz a kapcsolattartás, közös csapatépítőkkel szeretnénk elősegíteni a közös célt, ami az együttműködés még hatékonyabbá tétele. Ez a szünet azért is fontos, hogy a további közös munka hosszú és tartalmas legyen – emelte ki Berkó Szilárd.
– A döntés a mi kezdeményezésünkre született meg, a kérdést azonban közös elnökségi ülésen tárgyaltuk meg. Eddig minden operatív munkát közösen osztottunk szét. A döntés miatt a szabadegyetem szervezése nem sérül. Úgy látjuk, hogy mindkét fél részéről szükséges a nyitottság ahhoz, hogy a közös munka jobban tudjon működni, és ez a szünet is azt a célt szolgálja, hogy a szünet után még szorosabbá váljon az együttműködés – tette hozzá Csikós Tibor.
A 16. Vajdasági Szabadegyetem megújult honlapja szerdától aktív. A regisztrációról, valamint a szabadegyetemmel kapcsolatos tudnivalókról további információkat a https://www.vifo.rs/xvisze oldalon találhatnak az érdeklődők.