2024. április 27., szombat

A lelkükkel alkotnak

A Da Vinci Polgárok Egyesületének alkotásai Zentán

Hétfő estétől a zentaiak is megtekinthetik a péterrévei Da Vinci Polgárok Egyesülete amatőr festőcsoportjának alkotásait, akkor nyitották meg ugyanis a tárlatot a zentai Alkotóházban.

A megnyitó (Horváth Zsolt felvétele)

A megnyitó (Horváth Zsolt felvétele)

A civil szervezet 2007-ben kezdte meg a működését. Az egyesület alapítói korábban egyénileg is tevékenykedtek kisebb-nagyobb sikerrel, és az alapítótagokban ezt követően merült fel az az ötlet, hogy maguk köré tömörítsék az óbecsei községben ténykedő kézműveseket és festőket, hogy minél hatékonyabban segítsék egymást a munkában és az előrelépésben, s hogy mindenkinek lehetősége legyen a kiállításokon való bemutatkozásra – nyilatkozta lapunknak Stanojev Németh Annamária, a Da Vinci vezetője, aki elmondta, hogy amióta civilként tevékenykednek, nagyon sok kiállításon és művésztelepen vettek részt, s kiválóan együttműködnek más festőcsoportokkal is. Tavaly, a tízéves fennállásuk alkalmából Lélekkel megfestett síkság címmel emlékkönyvet jelentettek meg, amely magába foglalja pályafutásuk első évtizedét. Az egyesületnek jelenleg harminc tagja van, nemcsak festők, hanem fafaragók, kosárfonók, selyemhímzők, szobrászok is vannak közöttük.

A zentai kiállításon csak a festők és a selyemhímzők mutatkoznak be, akik kiállított alkotásaikkal hűen tükrözik az egyesület fejlődését. A Zentai Alkotóházban 12 amatőr festő és selyemhímző 32 alkotását tekintheti meg a nagyérdemű, köztük két, a civil szervezet által nevelt diák alkotását is. A szervezet vezetője ennek kapcsán elmondta, hogy utánpótlásképzéssel is foglalkoznak. Az elmúlt tizenegy év alatt több száz gyermek fordult meg a foglalkozásaikon, és a legjobbak alkotásait több kiállításon is bemutatták, s ezek Zentán is megtekinthetőek. Beszélgetőtársunk szerint a fiatalok közül sokan érdeklődnek a festészet iránt, kezdetben lelkesen részt vesznek a szervezet munkájában, idővel azonban a kötelezettségeik miatt sokan lemorzsolódnak, így kevesen tartanak ki.

A Da Vinci civil szervezet a közelmúltban Nagybecskereken is kiállított, legközelebb pedig május 26-án Péterrévén, a civil szervezetek számára megrendezett találkozón láthatjuk a munkáikat. Részt vesznek az óbecsei községhez tartozó falu napján is, és ők is szerveznek alkotótábort, amelyre tartományunk egész területéről várják a festőkollégáikat.