2024. április 27., szombat

Hétköznapi nehézségek máshogy

Érzékenyítő foglalkozást tartottak Bezdánban

Csaknem egy év tervezés, egyeztetés eredményeként a Bezdán infó civil szervezet megszervezte a bezdáni Testvériség-egység Általános Iskola 8 a osztályos tanulóinak az úgynevezett érzékenyítő foglalkozását.

Gyöngyi, Ági, Márkó, Máté és Csaba a Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatósága Támogató Szolgálatának képviseletében tisztelték meg a szervezőket és részvevőket jelenlétükkel. Seres Árpád, a Bezdán infó elnöke elmondta, a foglalkozás lényege, hogy a gyerekek megismerjék a mozgás-, hallás-, látássérültek, valamint az idősek életét. Segédeszközök segítségével a tanulók megtapasztalhatták, milyen nehézségekkel szembesülnek a hétköznapokban a sérültek. A foglalkozás azért volt egyedi és különleges, mert személyes tapasztalataikat mesélték el az előadók, megtudhatták, milyen az éber kóma állapota és a végtagvesztés egy motorbaleset után, veleszületett mozgássérültként egy szegregált intézetben felnevelkedni, majd egyetemet befejezni, két munkahelyet betölteni és önálló életet élni, veleszületett látászavarral tamburásként zenekarban zenélni, közben egyetemre járni, és azt, hogy mennyi energiát, munkát, időt áldoznak fel annak érdekében, hogy sérült társaiknak segítséget, támaszt nyújtsanak. A diákok nagyon ügyesek, érettek voltak a feladatokhoz, és kérdéseikre kielégítő válaszokat kaptak.
A szervezők remélik, hogy a foglalkozás hozadékaként a tanulókból meggondoltabb és segítőkészebb ifjak válnak. Külön köszönet Zweng Mária igazgatónőnek, Magdali Csabának és Faddi Csabának a foglalkozás létrejöttéért. A foglalkozást követően együtt megnézték a damasztszövödét, a közös ebéd elfogyasztása után elsétáltak a Nagy-bácskai-csatorna (Ferenc- csatorna) partján kialakított horgászpályára, amelyet mozgássérültek és kerekesszékesek is használhatnak, valamint meglátogatták a dunai múzeumot is, amelybe mozgássérültként, kerekesszékkel bejutni szinte lehetetlen. Rövid elemzés után megállapították, hogy a foglalkozást folytatni fogják, várhatóan már szeptemberben. Faddi Csaba, a zombori Bácska Para- és Kvadriplégiások Községközi Egyesületének elnöke meghívta a vendégeket a június másodikán megrendezendő II. Nikola Nikolaš emlékhorgászversenyre.
Az érzékenyítő program célja felhívni a figyelmet arra, hogy a kirekesztő, diszkrimináló magatartás megengedhetetlen, embertársainkon segíteni kell, ha problémával küzdenek. Arra is gondoljunk, hogy sajnos bárkivel történhet váratlan eset, és az egyén hamar sok tekintetben akadályozottá válhat. Ezért a szervezők azt a következtetést vonták le, hogy nemcsak a diákoknak kell részt venni érzékenyítő és felvilágosító foglalkozásokon, hanem a felnőtteknek is ott a helyük.