2024. április 27., szombat

Minden, ami sakk

Egész napos fesztivál Palicson

A sakknak nagy szerepe lehet a személyiségfejlődésben. Amennyiben a gyerekek elsajátítják a sakkot és azt a gondolkodásmódot, amely ezen sportban szükségeltetik, minden bizonnyal könnyebben felelnek meg azoknak a kihívásoknak, amelyekkel az iskolában és a mindennapi életben találkoznak. Vidékünkön több olyan település van, ahol nagy figyelmet fordítanak a sakkoktatásra. Ilyen településnek mondható Palics is, ahol Rózsa Zsombornak és az Aragóniai Beatrix Sakk Klubnak köszönhetően több olyan rendezvény is van, amelynek célja a sakk népszerűsítése. Az egyik ilyen rendezvény a Funchesstic! fesztivál, amelyre május 19-én immár harmadik alkalommal kerül sor. A rendezvény apropóján beszélgettünk Rózsa Zsomborral, az Aragóniai Beatrix Sakk Klub elnökével, akinek hitvallása szerint a sakk mindenkit jobbá tesz.

– Észrevettük, hogy a sakkot nem lehet csak sakkal népszerűsíteni, hanem különböző szórakoztató elemekkel kell színesíteni, hogy a gyerekeket könnyebben meg tudjuk szólítani. Köztudott, hogy a sakk fejleszti a motivációt, az intelligenciát és a logikai készségeket. A Funchesstic! fókuszában is a sakk áll, de a fesztivál öt pillérre épül, lesznek művészeti és szórakoztató programok, versenyek, oktató jellegű programok és jótékonysági része is lesz az eseményeknek – fogalmazott Rózsa Zsombor.

Rózsa Zsombor (Fotó: Gergely Árpád)

Rózsa Zsombor (Fotó: Gergely Árpád)

A sakkoktató elmondása szerint a művészeti és szórakoztató programok teljes mértékben azt a célt szolgálják, hogy megszólítsák azokat a gyerekeket, akik a sakkal eddig még nem ismerkedtek meg, viszont szeretnék jól érezni magukat, vagy alkotómunkát végezni. Az ilyen jellegű programok közül Rózsa Zsombor kiemelte azt a műhelymunkát, amelynek keretében a résztvevők betekinthetnek egy újság szerkesztésének rejtelmeibe, interjúkat, riportokat készítenek, tudósításokat írnak. A Chess Press nevű újságszerkesztő realityt Bíró Tímea költőnő, a Hét Nap hetilap újságírója vezeti. Emellett fényképkiállításra is sor kerül, ennek keretén belül az ismert falmászó, Bognár Nóra mutatkozik be egy új oldaláról – az alkotásokon keresztül megtudhatják az érdeklődők, hogy a sakk motívumai hogyan jelennek meg egy tinédzser mindennapjaiban.

– A szórakoztató programok esetében rendkívül nagy hagyománya van a Sakk Szimultán Show-nak, amit Brasnyó Zoltán és Zvekán Péter rádiós műsorvezetők vezetnek. Az idén vendégszerepel nálunk Berényi Nikolett is, az iskolai sakkoktatás kiválósága, és a legnagyobb vajdasági tehetségekkel fog játszani. Ezenkívül bemutatkozik egy új vetélkedő is, a Helló, felség! amely a sakk stratégiai motívumait felhasználva a műveltséget fogja próbára tenni. Ebben a gyerekek mellett ismert művészek is szerepelnek majd, a csapatkapitányi posztot Csík Mónika meseíró, Szerda Zsófia újságíró, Krisz Rudolf magyarországi énekes és DJ Fejes tölti be. A vetélkedő a sakkra épül, és valamennyi sakktudás szükséges hozzá, de ez inkább csak a játék menetét irányítja. Ezen program lezárása lesz egy nagyszabású Krisz Rudolf-koncert. Erre a feladatra azért őt kértük fel, mivel a jelmondatunk az, hogy szabad utat a tehetségnek, és Krisz Rudolf egy olyan művész, aki abszolút tehetségként tűnt fel, és azóta is hű tudott maradni önmagához. Emellett késő este DJ Fejes tart egy színvonalas partyt – mondta Rózsa Zsombor.

Végezetül azt is el kell mondani, hogy a rendezvény minden évben összefogásból születik meg, adományokból és jótékony emberek önkéntes szerepvállalásából. A programok szombaton 9 órakor kezdődnek, és éjfélig folyamatosan követi egymást a 24 program.