2024. április 26., péntek

Falunap és templombúcsú Tordán

A bánáti Tordán horgászversennyel, emléktábla-avatásokkal, művelődési műsorral, koncertekkel, főzőversennyel ünnepelték meg a falunapot és a templombúcsút

Torda legnagyobb ünnepe alkalmából két emléktáblát avattak fel. Az első világháború tordai áldozatainak, valamint Dobai József tordai helytörténésznek az emlékére. Az emléktáblák a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően készültek el.

Méltó emlék az első világháború tordai áldozatainak (Kecskés István felvétele)

Méltó emlék az első világháború tordai áldozatainak (Kecskés István felvétele)

Az első világháború kezdetén mintegy négyszáz tordait mozgósítottak, akik az orosz és az olasz harctereken harcoltak. Száztizenhét áldozatról van tudomásunk, akiknek a neve ezentúl a temetőkápolnára elhelyezett emléktáblán szerepel. 

Dobai József (1927–2009) helytörténész emlékére a családi házán állítottak emléktáblát. Három monográfiát írt a faluról, egy kiadványát a falu templomának és az iskolájának szentelte. Évtizedeken keresztül szorgalmas tudósítója volt a Magyar Szónak és a Bánáti Híradónak. Olyan dolgokat is írt, szóvá tett, amelyeket akkoriban nemigen lehetett. Horváth András nyugalmazott újságíró elmondása szerint, olykor az írásait egy kicsit „simítani” kellett, valamit kihúzni, hozzáadni. De, azért az olvasó megértette, hogy miről is van szó.  
Az emléktáblákat Tapolcsányi Emánuel plébános szentelte fel, majd pedig elhelyezték az emlékezés virágait. 

– A koszorúzás, az alkalmi ünnep, a műsor, mind együtt, azt hiszem, hogy abból a hitből fakad, amely Nepomuki Szent János emlékéhez kötődve egészen az első világháborún át napjainkig a fiataloknak próbálja továbbadni azt az örökséget, amelyet nekik kell majd továbbvinni, megőrizni. De jelet hagynak a jelen felelősei, és az a jelhagyás a legfontosabb, úgy gondolom a mai nap, mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A Művelődési Otthon előcsarnokában megnyitották a képzőművészeti kiállítást, a művelődési műsorban pedig fellépett a vidék legnépesebb néptánccsoportja. 
– Ez számunkra a falunk büszkesége. Köszönet nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is, akik maximálisan támogatnak bennünket, hallottuk Sári Enikőtől, a helybeli Petőfi Sándor ME művészeti vezetőjétől. 

– Az ünnepre egy szép ajándékkal kedveskedünk a tordai polgároknak: két és fél év szünet után, újból beindul a Gimelnet kábelszolgáltatón keresztül a tordai, helyi, magyar nyelvű televízió. Ugyanakkor az idén a Tordai Újság, a Tordaiak Klubja is húszéves jubileumát ünnepli. Ez utóbbi az elmúlt időszakban sokat tett annak érdekében, hogy összefogja a helybelieket és az innen elszármazottakat, mondta Dobai János, Torda helyi közösség elnöke.

A falu központjában felállított színpadon fellépett a Juhász zenekar, az Újszentesi Lakodalmas Zenekar és a temerini 3+2, Torma Annamária, majd pedig Szikora Róbert és az R-GO tartott fergeteges hangversenyt.

– Délvidékre ritkán jön az ember, ezért nagyon jó érzés ide jönni. Mindig hazajövünk, minden elszakított, elcsatolt magyar területre, mi hazajövünk. Úgy érezzük, hogy otthon vagyunk. Mert, ahol magyarok vannak, van magyar beszéd és magyar templom, ott otthon vagyunk, mondta Szikora Róbert énekes, dalszerző. 

A vasárnap hagyományosan a vendégek fogadása és a kirakodóvásár megtartásának napja. Ilyenkor sok elszármazott látogat szülőfalujába. A Bécsben élő Tordáról elszármazott Sredojev Irén elmondása szerint, eddig az a szóbeszéd járta Tordán, hogy csak temetéskor és lakodalmakkor találkoztak az emberek, most viszont már inkább búcsúra jön össze a család. 

Az ünnepségsorozat szerdán, a tíz órakor kezdődő templombúcsúi ünnepi szentmisével ér majd véget.

Nyitókép: Méltó emlék az első világháború tordai áldozatainak (Kecskés István felvétele)