2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

Ezentúl érmeket várhatunk szabadfogásban is

Željko Trajković, Dejan Jovičić, Stevan Mićić, Nemes Viktor és Milorad Dokmanac az újvidéki sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

Željko Trajković, Dejan Jovičić, Stevan Mićić, Nemes Viktor és Milorad Dokmanac az újvidéki sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

A Vajdasági Birkózószövetség újvidéki központjában látták vendégül Stevan Mićić és Nemes Viktor friss Európa-bajnoki érmes birkózókat. Az esemény első számú apropója az Amerikában élő és edző, visszahonosított szerb Mićić Kaszpijszkban szerzett bronzérme volt, amely a szerb birkózás első nemzetközi érme szabadfogásban.

Először Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke köszöntötte a sportolókat, kiemelve, a történelem újabb fejezetét írták meg a sportolók, akik már sokadik birkózó-világversenyről térnek haza összesen három éremmel. „Stevan érdeme kimagasló, hozzájárult a történelmi sikerhez. Ő a mi versenyzőnk, aki által immár szabadfogásban is Európa-bajnoki éremmel népszerűsíthetjük a sportágunkat” – fogalmazott az elnök, rámutatva, a jövőben is várhatunk érmeket a nagy nemzetközi versenyekről.

Milorad Dokmanac szövetségi kapitány úgy vélekedett, Stevan Mićić akár a 2028-as Los Angeles-i olimpiáig olyan szinten maradhat, ami által folyamatosan olimpiai éremesélyesnek tarthatjuk. Dokmanac a gratuláció után kifejtette: „Dejan Jovičić edzőnek is hálásak vagyunk, aki öt éve kezdte erőteljesen meghonosítani hazánkban a szabadfogású birkózást. Dejannak nagy érdeme van Stevan idehozásában is. Miután szabadfogásban is előrébb léptünk, immár a harmadik olimpiai számra, a női birkózásra is oda kell figyelnünk.”

Dejan Jovičić edző elmondta, két éve tartott a folyamat, amelynek megkoronázása lett ez a bronzérem. „Hittünk benne, hogy az első szerb színekben teljesített versenyén érmet szerezhet. Stevan Amerikában az egyik legjobb szabadfogású versenyzőnek számít, ez a szakág ott nagyon népszerű. Az ő célja, illetve a családé is az volt, hogy Szerbiának versenyezzen, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szerette volna megtartani magának” – mesélte a tréner, hozzátéve, Kaszpijszkban ismerték az 57 kg-os súlycsoportot, és jól fel tudtak készülni, előzetes analíziseket készítve a lehetséges ellenfelekről. „A sorsolással nem volt szerencsénk, hiszen az első körben orosz ellenfelet kaptunk. Itt Stevan 2:0-s vezetésről kapott ki, ám az orosz a döntőbe jutásával elvitte őt a bronzmeccsig, ahol összejött az érem. Minden párharcában rendkívül meggyőző volt” – hangzott az edző dicsérete. Jovičić elárulta, a következő célok között az U23-as isztambuli Eb lesz, majd a mediterrán játékok és a budapesti vb következik, mindenhol éremért küzdve.

A szerb apától származó (csakúgy Stevan) Mićić megköszönte a szövetségnek a támogatást, rámutatva, büszke származására, és hogy érmet szerzett Szerbiának. Lapunk kérdésére elárulta, nagyon jól érzi magát Szerbiában, ahol már korábban is járt, elsősorban a Jovičić edzővel való együttműködés miatt. „Nagyon örülök, hogy itt lehetek, s büszke vagyok arra, honnan származom. Szeretnék örömet szerezni az itteni embereknek, nemcsak a családomnak, hanem minden szerbiai embernek. Sok rokonom él itt, nagyon várom már, hogy lássam, hogyan folytatódik az együttműködésünk. Szeretnék minél több érmet szerezni az országnak, lehetőleg aranyakat” – mondta a friss bronzérmes, majd a jövőt firtató kérdésünkre elárulta, még a Michigani Egyetem hallgatója, s ez a kötelessége egyelőre Amerikához köti őt: „A családom a chicagói körzetben él, ami közel van az egyetemhez. Ott helyben egy nagyon jó, felszerelt, kifejezetten a szabadfogásra koncentráló edzésközpontunk van, ahol sok társammal együtt tudunk készülni. Sok európai edzőtáborban is részt vettem már, de mostantól megpróbálok a lehető legtöbbször kifejezetten Szerbiában edzeni” – mondta Mićić.