2024. április 27., szombat
Sokktárlat

A város elnyeli a természetet

Mihailo Karanović: Infinite City. Akril vásznon, 2018

Mihailo Karanović: Infinite City. Akril vásznon, 2018

Sokan kíváncsiak voltak Mihailo Karanović kiállítására, amelyet az újvidéki Šok zadruga Zmaj utca 22. alatti kiállítótermében Željko Grulović, a galéria művészeti vezetője nyitott meg.
Karanović verseci születésű festőművész, aki tizenöt évig Olaszországban élt, tanult, és nagyszámú közös és önálló európai kiállításon mutatta be alkotásait, 2006-ban pedig az újvidéki Kortárs Múzeumban állította ki munkáit.
A kiállításon látható legutóbbi festménysorozatával vizuálisan megjeleníti a várost, személyes benyomásait viszi vászonra annak határtalan kiterjedéséről. Ez a szemlélet jellemzi egész alkotóművészetét, amellyel részletesen elemzi a modern társadalmat, és aktuális kérdéseket vet fel allegorikus vizuális formáival, térbeli installációival.
Az Infinite City című kiállítás alkotásain a város a végtelenségig növekszik nemcsak fizikai, hanem allegorikus szempontból is, és szó szoros értelemben elnyeli a természetes környezetet, sejtetve az elhatalmasodó üzemi forradalom következményeit.
Mihailo Karanović olaszországi képzőművészeti tapasztalatait építi be az alkotásaiba. Évekig szemétből szobrokat formált (recicle art), ugyanakkor tovább foglalkoztatta a városi téma, a társadalomban élő elidegenült, szorongó ember, aki a mai korszerű világ életstílusának következményeit nyögi, az üzemi forradalom pedig csak sokszorosítja a problémáit.

Mihailo Karanović

Mihailo Karanović


– Egy-egy épület az álomban szempillantás alatt megsokszorozódik. A város a végtelenségig terjed, növekszik, az ökológiai fölvilágosítás csupán tréfa. A munkákra írt feljegyzéseim intim gondolatok a naplómból. Ezt a sorozatot a flamand festészet hatására sajátos akriltechnikában készítettem, rétegekben festettem, spaklit, vonalzót is használtam, emiatt elég expresszív, nem túl átgondolt. A spontaneitáshoz, az élményeimhez fűződik.
Belgrád van feltüntetve a képeken, mert jelenleg ott él, de valójában szimbolikus, kitalált várost fest, például a pancsovai hidat emlékezetből. Saját bevallása szerint az alkotása nem a realitást, hanem afféle metafizikát ábrázol.
Mihailo Karanović kiállítása május 19-éig, keddtől péntekig, dél és este hat óra között tekinthető meg.