2024. április 26., péntek

Ponovo su osveštali sinagogu

Reč sinagoga je grčkog porekla, a označava mesto sastanka, zajedničku kuću i centar jevrejskog verskog i društvenog života. Ranije je sinagoga imala nekoliko funkcija, ali su se nakon 18.veka one suzile, te počele da postaju dom za molitve. Kako bi zgrada vršila versku funkciju, neophodno je postaviti Toru za tu svrhu.

Subotička sinagoga je posvećena 1902.godine. Istorija dvadesetog veka je ostavila jak pečat na zdanje. Radovi renoviranja druge najveće sinagoge u Evropi započeti su pre nekoliko decenija, ali intenzivna restauracija počela je tek 2012.godine. Obnova je završena u 2018.godini, a 26.marta zgrada je otvorena u prisustvu Viktora Orbana, premijera Mađarske i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije. Međutim, potrebno je bilo ponovo osveštati zdanje, što je urađeno u ponedeljak, postavljanjem Tora-plakata u sinagogu. Svečanosti je prisustvovao veliki broj visoko crkvenih ljudi. Isak Asiel, glavni rabin u Srbiji, je svoj govor započeo poređenjem subotičke sinagoge:

Sinagoga u Subotici (Foto: Arpad Gergelj)

Sinagoga u Subotici (Foto: Arpad Gergelj)

- Pretpostavimo da je sinagoga jevrejska majka koja je dugih decenija nadgledala svoju decu, te je od bola zanemela. Jer ono što se 1944. dogodilo ju je toliko potreslo da se činilo da se neće oporaviti. Zajedno sa njom, cela Subotica je zanemela. Ali danas, ova zabrinuta majka, srce subotičke sinagoge je preplavljeno srećom.

Ova majka je naviknuta na činjenicu da zgrada stoji prazna, da je tišina njeno osnovno stanje. Ali danas zdanjem se širi pesma, zdanje koje nije samo za jevrejsku zajednicu već i za celu Suboticu – rekao je Isak Asiel, koji je takođe podsetio prisutne da država Izreal ove godine puni sedamdeset godina postojanja. Na svečanosti je hor Kantor iz Jerusalima izveo tradicionalne jevrejske pesme.
Na pitanja novinara, Robert Sabadoš, predsednik Savez jevrejskih opština Srbije, rekao je:

- Za srpske jevreje ovo je veoma važan trenutak. Došli smo do kraja četrdesetogodišnjeg putovanja, s obzirom da se sinagoga toliko obnavlja. Kao što je poznato, jevreji u Subotici su zgradu predali gradu jer nisu znali kako da upravljaju ovolikom zgradom. Završetak radova na renoviranju je takođe od izuzetne važnosti jer se možemo vratiti našoj tradiciji. Očigledno je svima šta su jevreji učinili za oporavak zemlje, tako da ponovno osveštavanje sinagoge nije samo jevrejski praznik već cele države – rekao je Sabadoš, od koga smo takođe saznali da će sinagoga biti mesto za razne događaje u budućnosti.

Zajedno sa svečanim postavljanjem Tore, Udruženje jevrejskih zajednica u Mađarskoj, predalo je poklon, metalni svećnjak od tri metra sa devet držača. Predsednik Udruženja, Andraš Heisler, izjavio je za medije:

- Zgrada je i fizički u mojoj blizini, jedan zet mi je iz Subotice te sam puno puta bio ovde, kada je zgrada bila u ruševinama. Bila je u toliko lošem stanju, da smo od ruševina uzeli jedan deo i odneli u Budimpeštu i stavili na grob moga dede. Tada smo mislili da će to biti poslednje sećanje na subotičku sinagogu. Na sreću, to nije bilo tako. Mislim da će ova sinagoga služiti subotičkoj jevrejskoj zajednici, kao i nejevrejskoj zajednici, Mađarima, Srbima, i nadam se da će postati dom zajedništva – rekao je Heisler.

Govoreći o Hanuki, predsednik Udruženja je objasnio:

- Uoči Hanuke, jevreji proslavljaju čudo. Mislim da je ovo simbolično, jer je pravo čudo što je sinagoga ponovo u ovakvom izdanju – rekao je Andraš Heisler.