2024. április 26., péntek

Pénteken egészségügyi akció a téren

Május 12-én van az ápolónők nemzetközi napja. Ez alkalomból több városban is egészségügyi akciókat szerveznek. Szabadkán az Egészségház szervezésében pénteken 10 és 12 óra között kerül sor az akcióra. A rendezvény helyszíne a központi tér lesz.

Borislav Davčik és Tóth Demek Melinda (Fotó: Benedek Miklós)

Borislav Davčik és Tóth Demek Melinda (Fotó: Benedek Miklós)

Az ápolónők napja alkalmából megszervezett akcióról szerdán egy sajtótájékoztatón tudtunk meg többet. A média képviselőinek Mihaela Budimski, az Egészségház kommunikációs munkatársa, Tóth Demek Melinda, az Egészségház főnővére és Borislav Davčik, az Egészségház sürgősségi osztályának főtechnikusa beszélt a részletekről. A rendezvényen az Egészségház minden osztálya képviseli magát. Lesz vérnyomás- és vércukormérés, egészségügyi szaktanácsadás, a fogorvosi szolgálat a helyes fogmosásra hívja fel a figyelmet, az érdeklődők megtanulhatják az asztmapumpa helyes használatát, illetve az újraélesztést is elsajátíthatják.

Mint megtudtuk, az ápolónők idei napján nagy figyelmet fordítanak arra, hogy felhívják a figyelmet a szervadományozás fontosságára, ugyanis Szerbiában országszerte kevés donor van, viszont azon páciensek száma, akiknek például csontvelő-átültetésre lenne szükségük, folyamatosan növekszik. Az Egészségház éppen ezért a rendelőkben plakátokat helyezett el, amivel, ha kis mértékben is, de sikerült növelni a donorok számát, és a pénteki akció során ezt igyekeznek tovább népszerűsíteni.