2024. május 8., szerda
MA

Megemlékezések országszerte a fasizmus feletti győzelem napjáról

Tegnap délután díszsortűzzel kezdődött meg a fasizmus feletti győzelem napja alkalmából szervezett országos rendezvénysorozat. A Szerbiai Katonaság gárdája a Kalemegdán-park Száva-teraszán sorakozott fel és onnan lőtt. A mai, központi ünnepséget Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter fogja vezetni. Rajta kívül a második világháború felszabadítóinak emlékhelyére a Népfelszabadító Háború Harcosai Egyesületeinek a Szövetsége (SUBNOR), valamint Oroszország, Fehéroroszország, Azerbajdzsán és Ukrajna belgrádi nagykövetei helyezik el a koszorúikat.

A belgrádi orosz nagykövetség és az Orosz Ház közreműködésével ma délután harmadik alkalommal szervezik meg a fővárosban a Halhatatlan Ezred elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében először megkoszorúzzák Belgrád felszabadítóinak az emlékművét, majd onnan elsétálnak a városi képviselő-testület épületéig, ahol alkalmi fogadást tartanak.

Nemcsak a fővárosban, hanem Szerbia más városaiban és településein, illetve az oktatási intézményekben is megemlékeznek a fasizmus feletti győzelem napjáról, 1945-ben ugyanis Németország május 8-án írta alá a végleges fegyverletételi okmányt. Oroszország, a szovjet utódállamok és Szerbia május 9-én emlékezik meg erről a napról.