2024. április 27., szombat

A szerbiai közberuházásokat sürgeti a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége

Zorana Mihajlović kormányalelnök, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter szerdán a vasutak és közutak reformjáról, az üzleti légkör fejlesztéséről és az infrastrukturális projektumok megvalósításáról tárgyalt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai látogatáson tartózkodó küldöttségével. Behatóan foglalkoztak az üzleti klíma javításának módozataival, köztük a szakminisztérium által előkészített, és hamarosan a parlament elé kerülő törvényekkel – közölte a kormány alelnökének irodája.

Az IMF-küldöttség úgy értékelte, hogy sikeresen folyik a Szerbiai Vasutak átszervezése. Azt javasolja, hogy gyorsítsák fel a közberuházások tervezését és végrehajtását.

James Roaf, a pénzintézet szerbiai küldöttségvezetője leszögezte, hogy a Mihajlović vezette minisztérium jelentősen hozzájárult a Valutaalappal kötött korábbi hitelszerződés sikeres lezárásához.

„Kitűnő munkát végeztek a Vasutaknál” – állapította meg Roaf, aki szerint a közberuházások hatékonyabb tervezése és megvalósítása a prioritások helyes megválasztását és a rendelkezésre álló pénz maximálisan jó kihasználását eredményezné.

„Új törvényt alkotunk a kataszteri bejegyzési eljárásról, ami lehetővé teszi majd a polgároknak, hogy a vagyon bejegyzésével kapcsolatos összes teendőt egy helyen, a közjegyzőnél elvégezhessék. Szerbia ma az építési engedélyek kiadásának gyorsaságában a 10. helyen van a világon, de még jobbak szeretnénk lenni, ezért módosítjuk a területrendezési törvényt – mondta Zorana Mihajlović az üzleti légkör javítását szolgáló új jogszabályok kapcsán. Hozzáfűzte, hogy 2018 első negyedében 4,5 százalékos volt a bruttó hazai termék növekedése, s ehhez az építőipar 25 százalékban járult hozzá.

„Négy évvel ezelőtt 500 építőhely volt az országban, ma majdnem 30 000 van, mert egészen mások a feltételek” – emelte ki a tárcavezető. Az IMF-misszióval folytatott megbeszélésén részt vettek a Világbank képviselői is, Stephen Ndegwának, a nemzetközi pénzintézet szerbiai irodafőnökének a vezetésével.

Az IMF küldöttsége május 7-e óta a Valutaalappal való további együttműködésről tárgyal a szerbiai hatóságokkal. A legrangosabb állami vezetők már többször utaltak arra, hogy az esetleges új szerződés nem anyagi, hanem tanácsadói támogatást jelentene Belgrádnak.