2024. április 26., péntek

A muzsika szárnyain kiáradó költészet

Énekelt Versek XXIII. Zentai Fesztiválja, május 9–13.
Szelfiző díjazottak 2017-ben (Herédi Krisztián fotója)

Szelfiző díjazottak 2017-ben (Herédi Krisztián fotója)

A költészet örök. A zene nemkülönben. A lassan negyed évszázada évről évre megrendezett Énekelt Versek Zentai Fesztiválját Zenta önkormányzatának közreműködésével szervező Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ azonban idén a fentieken túl még további apropókat talált, melyeknek jegyében telni fog a fesztivál: a Mátyás király emlékév, Brasnyó István születésének 75. évfordulója, Sinkó Ervin születésének 120. évfordulója, Szenteleky Kornél születésének 125., halálának 85. évfordulója, továbbá a 28-as nemzedék kiemelkedő költői közül Ács Károly, Dér Zoltán, Fehér Ferenc és Kopeczky László születésének 90. évfordulója.

A rendezvény tájolási programjában Török Máté, a Misztrál együttes alapító tagja fog fellépni Napforduló című első önálló albumának anyagával. A lemez középpontjában az ember mint teremtett személy áll, aki élete folyamán szembesül a születéssel, a halállal, a szerelemmel, a hazával, a hittel, a családdal, az emberséggel és az embertelenséggel. A koncertek a következő helyszíneken lesznek megtekinthetőek:

Május 9., szerda, 19 óra, Újvidék, Európa Kollégium

Május 10., csütörtök, 19 óra, Versec, Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület

Május 11., péntek, 17 óra, Zenta, Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom

A tájolási program másik fellépője Gryllus Vilmos, a Kossuth-díjas Kaláka együttes tagja, aki többek között csellón, gitáron, charangon, kobozon és dorombon játszik. Tavaszi gyermekkoncertjét a következő helyeken lehet majd megtekinteni:

Május 11., péntek, 11 óra, Óbecse, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör

Május 11., péntek, 16 óra, Szenttamás, Zsebszínház

Május 12., szombat, 11 óra, Zenta, Művelődési Ház

Maga a versenyprogram május 11-én, pénteken 18 órakor kezdődik a zentai Művelődési Házban Milyen madár címmel. A vetélkedő zenekaroknak és szólistáknak idén Kollár Árpád Faludy György-, Sziveri János-, Makói Medáliák díjas költő versét kellett kötelező jelleggel megzenésíteniük. Kollár mellett a zsűri további tagjai Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest), dr. Stifner Gábor rádiós szerkesztő, műsorvezető (Budapest), Török Máté, a Misztrál együttes tagja, verséneklő, zenész (Budapest), Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest) és Szögi Csaba író, költő (Zenta). A versenyre 13 együttes, illetve szólista jelentkezett, hárman a Vajdaságból, egy Kárpátaljáról és kilencen Magyarországról.

A fesztivál gálaműsora szombaton 19 óra 30 perces kezdettel zajlik a zentai Művelődési Ház színháztermében, ahol a budapesti Kaláka együttes Akarsz-e játszani? című koncertjét hallgathatjuk meg. Az esemény vendége Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész. Műsoruk Kosztolányi-versekre írott dalokból és Kosztolányi Dezső publicisztikájából, a Nyelv és lélek című kötet írásaiból áll össze. A költő versei dalokban szólalnak meg, Máté Gábor pedig prózai írásaiból válogat, megmutatva Kosztolányi írásművészetének másik fontos elemét, másik aspektusát.