2024. április 27., szombat

Egységesítik az adófizetési rendszert

Az év végére az állam iránti összes pénzügyi kötelezettségünket egy helyen mutatják ki, egyszerű lesz az adó befizetése is, számítógépen, „egy klikkel” elintézhetjük – hangoztatták kedden Belgrádban, ahol együttes ülést tartottak az információs technológiák, valamint az elektronikus közigazgatás irodájának illetékesei, és bemutatták a városok és községek képviselőinek a helyi adóhivatalok egységes információs rendszerét.

Mihailo Jovanović, az információs technológiák irodájának igazgatója emlékeztetett arra, hogy módosították az adóeljárásról szóló törvényt, és ennek értelmében a helyi önkormányzatok december 31-éig kötelesek bevezetni az egységes adófizetési rendszert.

„Ez a rendszer elsősorban a polgároknak jelent nagy könnyítést. Az az elképzelés, hogy a polgárnak egyetlen honlapon betekintése legyen abba, hogy az ország területén milyen adókötelezettségei vannak. Ehhez az adatbázishoz más állami regiszterek és szervek is hozzáférhetnek – mondta Jovanović. Közölte még, hogy az állam segít a községeknek és városoknak a rendszer bevezetésében, amit Svájc finanszíroz.