2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS – EURÓPA-BAJNOKSÁG

Történelmi szerb érem

A szakág honlapján és a belgrádi szaksajtóban mélyen hallgattak arról, hogy Szerbiának két szabadfogású versenyzője is lesz a dagesztáni Kaszpijszkban befejeződött felnőtt-Európa-bajnokságon. Zaur Efendijev (74 kg) neve már nem ismeretlen, de ha e sorok íróját megfeszítették volna, akkor sem tudta volna, ki is az az 57 kg-os Stevan Mićić. Kiderült, hogy egy, a Michigani Egyetemen tanuló, 22 éves fiatalemberről van szó, aki amerikai színekben már egy junior-világbajnoki bronzéremmel dicsekedhet (2015, Brazília), de visszahonosították, és Szerbiának megszerezte az állam történetének első szabadfogású érmét, miután a bronzmeccsen technikai fölénnyel győzte le a spanyol zászló alatt versenyző naturalizált grúz Vartanovot. Stevan a selejtezőben 6:4-re kapott ki a későbbi döntős orosz Ugujevtól, a vigaszágon viszont legyőzte a francia Ouarraqe-ot.

Beteljesült a saját és a családom álma, hogy szerb zászló alatt léphessek szőnyegre. Köszönöm a birkózószövetségnek, hogy tárt karokkal fogadtak, s ezzel lehetőséget adtak az éremszerzésre, amire életem végéig emlékezni fogok. Ez azonban csak a kezdet, higgyék el, hogy még ennél nagyobb versenyeken is képes vagyok a dobogóra állni, a fő célom pedig természetesen az aranyérem a tokiói olimpián – nyilatkozta a sikere után az új szerbiai válogatott.

A régi Jugoszláviában sem kényeztettek el bennünket a szabadfogású birkózók. Ez a fogásnem főleg Macedóniában volt közkedvelt, és Šaban Trstena révén olimpiai bajnokunk volt, Šaban Sejdi pedig több világversenyen is érmet szerzett.

Tegnap egyébként Efendijev is a vigaszágon folytathatta, s el is jutott a bronzmeccsig, ahol a fehérorosz Karpacs volt az ellenfele, és sajnos pillanatok alatt kikapott (10:0). Előtte a negyeddöntőben az „izraeli” Rahmanyint győzte le (9:8), a negyeddöntőben sajnos már nem volt egy szinten a „francia” Kadzsievvel, de a vigaszágon technikai fölénnyel győzte le a görög Binenmpaoumot.

A magyarok közül a hétvégén már említett Nagy Mihály jutott el éremig, aki a bronzmeccsen könnyedén, 8:1 arányban múlta felül a román Burcát. Molnár József (61 kg) a selejtezőben a bolgár Dubovtól (8:5), Roman Asarin (65 kg) a lengyel Bienkowskitól (7:4), Lukács Norbert (70 kg) a szintén bolgár Kirovtól (6:1), Gulyás Zsombor (74 kg) pedig a román Minzalától (2:1) kapott ki, és kiesett. 86 kg-ban Veréb István a vigaszágig jutott, de ott 9:2 arányban kikapott a lengyel Baranowskitól. A hétvégén már szintén említett honosított ukrán Pavlo Olijnyik (97 kg) a negyeddöntőben esett ki, de dicséretére legyen szólva, a selejtezőben legyőzte a címvédő török Yildirimet.

Európa-bajnokok, szabadfogás, 57 kg: Giorgi Ediserasvili (azeri), … 3. Stevan Mićić (szerb). 61 kg: Gadzsimurad Rasidov (orosz). 65 kg: Hadzsi Alijev (azeri). 70 kg: Magomed Kurbanalijev (orosz). 74 kg: Soner Demirtas (török), … 5. Zaur Efendijev (szerbiai). 79 kg: Ahmed Gadzsimagomedov (orosz), … 3. Nagy Mihály (magyar). 86 kg: Artur Naifonov (orosz). 92 kg: Abdulrasid Szadulaev (orosz). 97 kg: Vlagyiszlav Baitcajev (orosz). 125 kg: Taha Akgül (török).