2024. április 26., péntek

Törökország megkerülhetetlen stabilitási tényező

Tíz év alatt a kilencszeresére nőtt a török–szerb árucsere-forgalom – A turizmusban, a hús- és az étolajkivitelben lát a szerb elnök további lehetőségeket

A szerb és a török nemzeti himnuszok felcsendülésével, az állami díszlovasság kíséretével üdvözölte ma vendégét, Aleksandar Vučić szerb államfőt – Ankarában, az elnöki palota előtti téren – Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke. Vučić kétnapos látogatáson tartózkodik az eurázsiai országban, ahol magas rangú politikai tisztségviselőkkel beszélget a gazdasági kapcsolatok mélyítésének lehetőségéről, közös projektumok véghez viteléről, s a regionális biztonság fenntartásáról. Az ünnepélyes fogadás után plenáris ülésen beszélgetett a két ország küldöttsége, majd bilaterális megállapodásokat is aláírtak. A találkozót megelőzően Vučić koszorút helyezett el Mustafa Kemal Atatürk, a modern török állam megalapítójának a szobránál, és találkozott İsmail Kahramannal, a parlament elnökével is, és közösen megkoszorúzták a 2016. évi sikertelen állami puccs áldozatainak sírhelyét. A beszélgetés során Vučić köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a két ország közötti együttműködés csak fejlődhet, és erre lehetőség van a társadalmi és a gazdasági élet minden szegletében. A kapcsolatok javulása elsősorban Erdoğan építő jellegű politikájának köszönhető – állapította meg –, hiszen a Balkánon a török vezető hidakat épít, s ennek már megvannak a pozitív hatásai. Azt kívánta Kahramannak, hogy a leendő törökországi választásokat követően is együtt tudják tervezni a jövőt, majd egyetértés alakult ki a beszélgetőpartnerek között annak kapcsán is, hogy a regionális egyensúly tekintetében Szerbiának és Törökországnak is kulcsszerepe van. A szerb köztársasági elnök egyébként tegnap este érkezett meg Ankarába, a repülőtéren is a török államfő fogadta, s még aznap estére török–szerb gazdasági tanácskozást szerveztek.

A szerb köztársasági elnököt az ankarai elnöki palota előtt a török államfő fogadta (Fotó: Beta)

A szerb köztársasági elnököt az ankarai elnöki palota előtt a török államfő fogadta (Fotó: Beta)

SZERB ÉTOLAJAT A TÖRÖK POLCOKRA

A közszolgálati televíziónak adott interjújában ma a szerb államelnök a napi találkozókat értékelve elmondta, hogy a modern Szerbia történetében még sosem voltak ilyen jók a kapcsolatok Törökországgal, mint ma. Az elmúlt egy évtized alatt – tette hozzá – sikerült a kilencszeresére növelni a két ország közötti kereskedelmi együttműködést, számos közös projektumon dolgoznak, de harmincszor nagyobb a befektetők száma is. Soha annyi beruházás nem érkezett ebből az államból, mint az elmúlt két esztendőben – fogalmazott Vučić.

Közölte, hogy köszönettel tartozik Erdoğannak, amiért már nem egyszer nyíltan felszólította a török befektetőket, válasszák Szerbiát üzleti céljaik tervezésekor. A törökországi turisták száma is egyre magasabb hazánkban – jelentette ki, s ez a szám csak tovább növekedhet a jövőben. Törökország elkerülhetetlen állomásnak számít gazdasági és politikai értelemben is számunkra – húzta alá. Mint mondta, a megbeszéléseken sok konkrét kérdés terítékre került. Megkérte Erdoğant arra is, hogy járjon közbe, hogy a hazai étolajgyárak termékei kerüljenek valamelyik török üzletlánc bevásárlóközpontjainak a polcaira, soha korábban ennyi olajrepcét és napraforgót nem vetettek ugyanis Szerbiában, így óriási jelentősége lenne, ha az étolajat Törökországban is értékesíteni tudnák a hazai gyárak.

KOSZOVÓ KÉRDÉSE SEM HÁTRÁLTATJA AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST

Ankara korábban már jóváhagyta a szerb marhahús vámmentes értékesítésének lehetőségét a török piacon. Mint Vučić elmondta, Szerbia még nem tudta megvalósítani az engedélyezett kvótát, amely évente 5000 tonnányi hús kiszállítását jelenti. Reményének adott hangot, hogy új vágóhidak létesítésével, illetve új tulajdonosok színre lépésével az ország eleget tud tenni a meghatározott számnak. A szarvasmarha-tenyésztés – mint mondta – szinte kihalófélben volt, alig érte el az 1910-es szintet, most azonban új esélyek vannak ebben az ágazatban is. Ha jövőre teljesítjük az 5000 tonnát, akkor 2020-ra 10.000 tonnára növelik a kvótát a török partnerek – jelentette ki az államfő, s hozzátette, éppen ezért tartja lényegesnek, hogy mihamarabb sikerüljön az elvárások teljesítése.

– Nem fér hozzá semmi kétség, hogy Törökország jelentős tényezőnek számít a balkáni kérdések rendezésében is. Nem ért a politikához, aki azt hiszi, meg lehet kerülni a problémák rendezésekor egy 80 milliós lélekszámú országot, amely 7,4 százalékos gazdasági emelkedést könyvelt el tavaly, magasabbat, mint India vagy Kína. Igaz, hogy egyes kérdésekben nem érthetünk teljesen egyet, Törökország ugyanis már elismerte Koszovó függetlenségét. Az a célunk, hogy ezen a területen is meghatározzunk egy minimumot, amelynek kapcsán meg tudunk állapodni, s a két állam közötti barátság jegyében továbbra is együtt munkálkodjunk a régió békéje és stabilitása érdekében – hangsúlyozta Vučić a vitatott kérdések kapcsán.