2024. április 27., szombat
BÁCSKOSSUTHFALVA

Gracza Antalra emlékeztek

Gracza Antalra, Bácskossuthfalva neves zenepedagógusára emlékezve ötödik alkalommal szerveztek koncertet egykori tanítványai a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében.

Szentes Város Fúvószenekara és a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar közös muzsikával nyerte el a közönség ráadástapsát (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Szentes Város Fúvószenekara és a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar közös muzsikával nyerte el a közönség ráadástapsát (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A rendezvényen fellépett Szentes Város Fúvószenekara, a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar és a zenekar szárnybontogató fiataljai. Az összesen 70 muzsikus részvételével szervezett koncertet megelőzően Mészáros Boglárka szervező, a bácskossuhtfalvi fúvószenekar tagja köszöntőjében szeretettel emlékezett meg egykori tanáráról.
– A befektetett munka gyümölcse beérett, hiszen nem hagyjuk elveszni mindazt, amit örökségül ránk hagyott a tanár úr: a tudást, a zeneszeretetet és az áldozatos munkát. Köszönjük mindezt Gracza Antalnak – zárta gondolatait Mészáros Boglárka.
A Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar 35 tagja muzsikált, 16 új kiszenekaros tag mutatkozott be a közönségnek, illetve vendégzenészként jelen voltak a megalapításának 50. évét jegyző Szabadkai Fúvószenekar képviselői is. A szentesiek a 90-es évek óta tartják a helyi fúvószenekarral a kapcsolatot – nyilatkozta Mihály Béla, a csapat karmestere.
– Anti bácsi végtelen türelme és a zene iránti szeretete ragadott meg, valahányszor volt alkalmunk tapasztalatot vagy kottát cserélni, muzsikálni egymás településén – mondta a karmester.
A magyar indulóktól a klasszikus zenei átiratokon át a könnyűzenei feldolgozásokig hallhatott egy-egy darabot a közönség. A rendezvényen a házigazda zenekar legifjabb tagjai ajándékcsomagokat vehettek át, amelyeket a helyi vállalkozók biztosítottak. A helyi csapat karnagya Ognjenović Réka volt, a szentesi fúvósokat Mihály Béla, Várkonyiné Mihály Erna és Lévai György vezényelte. A rendezvény megvalósulását Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Oktatási Titkárság, Topolya község és Bácskossuthfalva helyi közössége támogatta.