2024. április 27., szombat

Jogerős ítélet a veszélyes hulladék szabálytalan tárolása ügyében

Börtön- és pénzbüntetést kaptak az elkövetők

Az obrenovaci Kerületi Bíróságon születtek meg az illegális veszélyeshulladék-lerakók miatti első ítéletek. Az Obrenovac községhez tartozó Vukićevica faluban felfedezett szabálytalan hulladékkezelés miatt egy személyt 4 év börtönre és 600 000 dinár pénzbüntetésre, egy másikat pedig másfél év börtönre és 150 000 dinár pénzbüntetésre ítéltek.

„Ez az elsőfokú ítélet, tehát nem végleges, van lehetőség a jogorvoslatra” – nyilatkozta Goran Trivan környezetvédelmi miniszter. Szerinte az első ilyen ítélet kihirdetése annak a jele, hogy nem volt hiábavaló a veszélyes hulladék tárolása miatt indított országos akció, és immár Szerbiában is felelnie kell annak, aki bűntényt követ el a környezetünk ellen.

Tavaly decemberben adta hírül a fővárosi sajtó, hogy Obrenovacnál, Vukićevica településen 25 tonna, rendkívül veszélyes egészségügyi hulladékot találtak elásva egy magántelken, s emiatt letartóztatták az 56 éves Zoran Markovićot. A környezetvédelmi minisztérium megállapítása szerint erősen mérgező hatású hulladékról volt szó, amely súlyosan veszélyeztette az emberek és általában az élővilág egészségét. A lefoglalt hulladék értékét 3 millió dinárra becsülték. Mint a belgrádi újságok írták, az egészségügyi hulladék kilóját egy euróért lehet értékesíteni a piacon, mivel pedig 25 000 kiló anyagról volt szó, Marković 25 000 eurót keresett volna rajta.