2024. április 27., szombat

Félnek és tűrnek

A nők munkahelyi helyzetéről tartottak tribünt Nagybecskereken

A társadalmi átalakulás folyamán tönkrement az egykor erős nagybecskereki gazdaság. Nagy ipari központból az olcsó munkaerő oázisa lett.

Kevesen állnak ki a jogaikért (Fotó: Kecskés István)

Kevesen állnak ki a jogaikért (Fotó: Kecskés István)

Egykor az ipar képezte a gazdaság legjelentősebb részét, ma ezek a gyárak manufakturális jellegűek, melyekben kizsákmányolják a munkaerőt, jellemző a foglalkoztatottak jogainak a csorbulása. Különösen nehéz helyzetben vannak a nők. A fenti megállapítást a Nagybecskereki Szociális Fórum tribünjén hallottuk, melynek témája a nők munkahelyi helyzete volt. A témáról Sarita Bradaš, a Demokratikus Központ Alapítvány kutatója, Miroslav Samardžić, a Nagybecskereki Szociális Fórum aktivistája, valamint Milica Lopšur és Vesna Đorđević, a nők munkajogait védő Roza nevű egyesület tagjai beszéltek.
Mint elhangzott, egykor világos határvonal létezett a munkahellyel rendelkezők és a munkanélküliek között. Ma Szerbiában egyre elterjedtebb az úgynevezett bizonytalan foglalkoztatás. Ide sorolható a meghatározott időre való alkalmazás, az idényjellegű foglalkoztatás, a nem teljes munkaidővel való munka, a bejelentetlen (fekete) munka, az önfoglalkoztatás. Jellemző, hogy az ilyen foglalkoztatottak többségének nincs egészségügyi biztosítása, nem élvezik a munkaügyi törvény védőrendelkezéseit, alacsony bérekért dolgoznak, a szakszervezeti szerveződés számukra ellehetetlenült, a munkahely megtartásáért folyamatosan küzdeniük kell. Mindennek pedig hosszútávon veszélyes szociális és pszichológiai következményei lesznek.
Számos gondba ejtő adat hangzott el. Kezdve attól, hogy Vajdaságban van a legtöbb inaktív nő, hogy a hétvégenként dolgozó mintegy egymillió személy között is legtöbb nő van, hogy a foglalkoztatottak fele havonta 36 ezer dinárnál kevesebbet keres, hogy a megkérdezett nőknek a 85 százaléka azt mondta, hogy betegség esetén sem megy szabadságra, sokan még a minimálbért sem kapják meg, a munkáltató nem fizeti ki a túlórát vagy az éjjeli munkát és így tovább.
Konkrét eseteket is felhoztak. A legtöbb panasz a kábelgyári viszonyokról, valamint a kereskedelemben, a pékségekben, a privát boltokban, a trafikokban dolgozók részéről hangzott el. Más munkahelyi kilátások híján azonban a nők féltik a meglévő munkahelyüket és inkább tűrnek, hangzott el a tribünön.