2024. április 27., szombat

Csákány Lóránt fotói a szegedi Somogyi-könyvtárban

Május 3-án, csütörtök 17 órakor a szegedi Somogyi-könyvtár I. emeleti olvasótermében az SZTE Sófi Alapítvány által támogatott fiatal tehetségek program keretében a vajdasági Csákány Lóránt Hagyományőrzés Délvidéken című önálló fotókiállítását láthatják az érdeklődők. A tárlatot megnyitja: Szőke János AFIAP fotóművész.

„Általános-, és középiskolai tanulmányaimat szülővárosomban, Szabadkán végeztem el. A szabadkai Egészségügyi Középiskola után, 2013-ban sikeresen leérettségiztem Magyarországon is, és így felvételt nyertem a Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Karra. Kiállításom célja, a Délvidék területén megrendezésre kerülő hagyományőrző rendezvények bemutatása. 2013-ban kezdtem bele a fotósorozat készítésébe. Idén fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy a fotósorozat, sokkal több, mint egy szimpla dokumentáció. Olyan pillanatok megörökítésére törekedtem, illetve törekszem, amelyek tíz, húsz… ötven év múlva is találnak maguknak közönséget, akár a fiatalok körében, akár az idősebb korosztályban. Az emberek többsége nem látott még szamárversenyt, ahol megtörténhet, hogy a makacs szamarat több versenyző tolja a célba, vagy pedig épp ellenkezőleg, lovakat meghazudtoló módon veszi az akadályokat. Egyedülálló rendezvény a ludasi Fokhagymafesztivál, vagy a Lovas Napok, az alföldi puszta azon részén, ahol hajdanán Rózsa Sándor vágtázott. Tudtommal, hasonló project még nem készült. Kihívást és egyben örömöt is jelent számomra, hogy a jövő nemzedékének megörökítsem, a Délvidék ezen ünnepeit.”

Csákány Lóránt tagja a Magyar Tudományos Akadémia, Szegedi Akadémiai Bizottság-Fotóművészeti Munkabizottságának, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ). Fotóművészeti kitüntetései: AFIAP fotóművészeti diploma (The International Federation of Photographic Art), A-MAFOSZ Fotóművésze minősítés (Artist MAFOSZ). Eredmények: 18 országban, 67 díjat nyertek el fotói. A művésznek 4 képes riportja jelent meg a National GeographicOnlineban. Eredményei közül kiemelnénk: Országos Diák Fotópályázat 2012: 1. díj, GermanInternat.DVF-Photocup 2014, Németország: Best Youthauthor, WES PhotographyCompetition 2015, Szingapúr: Best Youthauthor. A kiállítás május 8-ig látható.