2024. április 27., szombat

Háborúellenes sikoly

Zomborban forgat Lordan Zafranović

Május derekától Zomborban forgatja a neves jugoszláv–horvát rendező a Porajmos 101 című háborúellenes drámáját – közölte sajtótájékoztatóján a film alkotógárdája.
A filmet Dušan Savić azonos című regénye ihlette. A porajmos cigány kifejezés a pusztulásra, amit magyarul roma holokausztnak nevezünk. A regénytörténet a magyar–zsidó Zsuzsa, a cigány hegedűs, Paganini és Jozef, a német katonatiszt sorsát ábrázolja a második világháború kezdetétől Zomborban, majd az auschwitzi haláltáborban. A forgatókönyvet Dušan Jović zombori színművész írta.
A filmről szólva Zafranović elmondta, hogy tipikusan zombori alkotás készül, mind a helyszínek, mind a szereplők tekintetében, hiszen a zombori Népszínház egész társulata szerepel benne. Szerinte a városban adottak a föltételek a világháború súlyos témájának alkotói földolgozásához.
– Európa számára időszerű lesz ez a film, hiszen jelenleg a világháború emléke sajátos átértelmezése zajlik a kontinensen, és a hangsúlyok kissé jobbra tolódnak. A film elképzelésem szerint óriási háborúellenes sikoly lesz, egyben a növekvő nacionalizmussal is szembefordul, miként a történelmi fordulat óhajával, hogy a vesztesekből győztesek váljanak, ahogyan az megtörtént az egykori Jugoszlávia néhány tagköztársaságában – nyilatkozta Zafranović.
Dušan Jović kiemelte, hogy a filmet Dušan Savić regénye ihlette, amelynek eseményei eredetileg Szarajevóban játszódnak.
– Az eseményeket áthelyeztük Zomborba, hogy hiteles időben és hiteles történésekkel a film formanyelvén újra meséljük a regényt. Nem kommerciális, hanem művészfilmet készítünk, ami által emlékeztetni szeretnénk a megtörtént borzalmakra és szörnyűségekre – mondta Jović, és hozzátette, hogy a kisjátékfilm a Ravangrad film produkciójában, Zombor Város és a Zsidó Hitközségek Szerbiai Szövetsége támogatásával készül.
Dušan Savić regényíró köszönetet mondott Lordan Zafranovićnak, hogy a Porajmos 101-et megfilmesítésre méltó alkotásnak találta.
– Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a rossz és a gonosz ciklikus, gyakran megjelenik világunkban, valamint a zsidó mondásra utalnék, miszerint mindig készek vagyunk megbocsájtani, de feledni soha nem fogunk – fogalmazott a regényíró.
Zombor, mint filmváros
A film forgatókönyvírója utalt rá, hogy a tervezett filmmel voltaképpen Bosnyák Ernő mozis terveit álmodják tovább az alkotók. Ezt megerősítette Nemanja Sarač művelődéssel és oktatásüggyel megbízott városi képviselő, mondván, Zombor remek forgatási hely, a közelmúltban több filmet is fölvételeztek a városban és környékén. Kifejtette, hogy a város a továbbiakban is támogatni kívánja az itt forgató filmeseket, valamint bejelentette, hogy filmfesztiválja is lesz Zombornak.
Mihajlo Nestorović a helyi Népszínház igazgatója, egyben a Duna-Pannon Régió Első filmfesztiváljának igazgatója ehhez kapcsolódva közölte, hogy a rendezvényre idén szeptember 10. és 15. között kerül sor, és a rendezvényt Zafranović filmje nyitja.
– A fesztivál fődíja Bosnyák Ernő nevét viseli, és a filmművészet fejlesztéséért ítéli majd oda a zsűri – mondta Nestorović, majd hozzáfűzte, hogy öröm olyan városban élni és dolgozni, amely költségvetésének kilenc százalékát kultúrára fordítja.