2024. április 26., péntek

Brnabić: Szerbia kiérdemelten akar EU-tag lenni

Szerbia nem akarja egyedül folytatni az útját az Európai Unió felé, ehhez szüksége van a civil szervezetekre és a gazdaságra is – emelte ki Ana Brnabić kormányfő ma a köztársasági parlamentben az Európai Unióról tartott nemzeti konvenció során. Hozzátette, Szerbiának lényegileg kell alkalmaznia az európai értékeket, és nem az a cél, hogy csak eleget tegyen a formai elvárásoknak.

Brnabić mélyen hisz az ország európai útjában, amelynek során be kell tartani a szabályokat, minden elvárásnak tisztességesen eleget kell tenni. Szerinte Szerbiának nem szabad azoknak az EU-tagállamoknak a sorába lépnie, akik esetében még mindig ott a kérdőjel, vajon megérdemelték-e, hogy az EU tagjává váljanak.

– Remélem, hogy a terhes múlt után, a kínkeserves tranzíciót követően, illetve az után, hogy az európai utunkon politikai és státuskérdések elé állítottak minket, nem pedig a reformok voltak előtérben, Szerbia magáévá tudja tenni az európai értékeket és az életszínvonalt – emelte ki Brnabić.

A kormányfő rámutatott, az európai útnak három fontos oszlopa van: a gazdaság, amely területen az ország a legjobb eredményeket tudja felmutatni, a közigazgatás, amely reformjához az ország megteremtette a szükséges alapokat, és a joguralom.

– A joguralom tartogatja számunkra a legtöbb kihívást, és ezen a területen igényeljük a legtöbb támogatást. Gyorsabb és hatékonyabb igazságszolgáltatást kell felállítanunk, egyforma jogokat minden polgár számára – hangsúlyozta Brnabić.

Hozzátette, a sajtószabadság megkérdőjelezhetetlen civilizációs követelmény; a kormánynak kötelessége olyan hangulatot kialakítani az országban, ahol a különböző vélemények is helyet kapnak.