2024. április 26., péntek

Podrška za devet projekata u Vojvodini

Senta je dobila novac za obnovu gradske kuće, u Bačkoj Topoli Skupština odbornika će moći da obnovi svoj kompjuterski sistem.

Ovih dana je objavljena odluka o raspodeli budžeta Republičkog Fonda Samouprave. Ministar Branko Ružić je izjavio da je ove godine trideset dva puta veći budžet u odnosu na prošlu godinu. Zahvaljujući pregovorima, SVM i projekti mađarskih samouprava su u konkurenciji za dobijanje sredstava - rekao je Balint Pastor, predstavnik republičkog parlamenta, za naš list. Ove godine je za 59 lokalnih samouprava podeljena suma od 320 miliona dinara.

Nadležno ministarstvo je donelo odluku o raspodeli sredstava za 171 projekat - izjavio je ministar Branko Ružić. Stigle su prijave za konkurs iz 120 lokalnih samouprava. 59 projekata je dobilo sredstva, od kojih će se, smatra ministar, ostvariti infrastrukturna ulaganja, razvijaće se kompjuterski sistemi, e-samouprava i kulturni događaji. Fondacija je ranije imala na raspolaganju 10,6 miliona dinara, dok ove godine ima 320 miliona.

Konkursi su se svrstali u tri različite kategorije. Za infrastrukturna ulaganja su 33 lokalne samourave dobile 262 miliona dinara, za razvoj kompjuterskog sistema i e-samouprave 18 lokalnih samuprava je dobilo 48 miliona dinara, za održavanje kulturnih događaja je izdvojeno 10 miliona dinara. Na teritoriji Vojvodine 11 projekata lokalnih samouprava može da računa na podršku. Senta će dobiti za obnovu spoljašnjeg izgleda gradske kuće, Bačka Topola će dobiti 4,6 miliona za kompjuterski sistem Skupštine odbornika, Kikinda će za obnovu ulice Svetog Save dobiti 6 miliona dinara, Sremska Mitrovića 4,7 miliona za obnovu parka, Alibunar 950 hiljada za osavremenjivanje poreskog sistema, Inđija 2,8 milona za opremanje kompjuterima Skupštine odbornika, Bečej 1,6 miliona za organizovanje festivala Bečej noću, Bačka Palanka 1,6 miliona za oragnizovanje Dunavskog bala, Sremski Karlovci 1,5 miliona za organizaciju Grožđebala. Devet vojođanskih lokalnih samouprava će ukupno dobiti 29,75 miliona dinara za svoje projekte.

Balint Pastor nam je objasnio kako je tekao proces za dobijanje sredstava.

-Kad se objavio konkurs organizovao sam razgovore sa ministrom iz vlade i ministrima lokalnih samouprava. Izneo sam, da ćemo skupiti konkurse mađarskih lokalnih samouprava i proslediti u Ministarstvo. Prilikom tih razgovora se izbistrilo da bi Ministarstvo podržalo konkurse Sente i Bačke Topole.

Političar je istakao svoje zadovoljstvo kako se odnosi republičko ministarstvo prema naseljima sa mađarskim življem, jer prethodnih godina jedva nešto da je stiglo do mađarskih samouprava.

-To se unazad nekoliko godina promenilo, delom zato što smo deo većine u vladi, a delom zato što sadašnji sastav vlade drugačije gleda na razvoj lokalnih samouprava u Vojvodini od onih u prethodnom sastavu između 2008-2012, kada smo takođe bili članovi većine, ali Demokratska Partija je dala takav odgovor na naša pitanja da ,,Imate vi fond za ulaganja u pokrajini, obratite se njima, Srbija ima takve lokalne samouprave koje ne mogu računati na pomoć pokrajine, a vi ih rešavajte u vašim okvirima u Novom Sadu.“ Međutim, sada možemo koristiti sredstva iz republičkog fonda iako i dalje postoje pokrajinski fondovi. Spomenuo bih neka ulaganja: Ministarstvo privrede je odvojilo 20,15 miliona dinara za asfaltiranje ulice Sutjeska u Subotici i za izgradnju biciklističke staze na Horgoškom putu. Senćani su prošle godine dobili na raznim konkursima 300-400 miliona dinara od republičkog ministarstva. Kanjiža je dobila 50 miliona iz budžetskih rezervi. Za rekonstrukciju Narodnog Pozorišta u Subotici je u proteklih 3-4 godine izdvojeno iz sredstava republičkog fonda 3 miliona evra, a za Y petlju 9,2 miliona evra - rekao je Balint Pastor.