2024. április 16., kedd

Mi az a szociális vállalkozás?

A társadalmi vagy szociális vállalkozások, illetve a társadalmi gazdaság olyan kezdeményezések, amelyek valamilyen, társadalmat érintő ügyet képviselnek, illetve társadalmi küldetései vannak. E fogalmak többféle területet magukba foglalnak, azonban Szerbiában és azon belül Vajdaságban ez a szemléletmód még gyerekcipőben jár. Éppen ezért tartományunk négy akkreditált fejlesztési ügynöksége egy közös projektumot indított el, amelynek célja, hogy feltérképezze a jelenlegi helyzetet, illetve különböző szemináriumok, képzések keretein belül megismertesse az érdeklődőket a társadalmi gazdaság jelentőségével, illetve pozitív példákon keresztül támogatást nyújtson az olyan kezdeményezéseknek, amelyek ezen a téren igyekeznek tevékenykedni. A projektumot csütörtökön mutatták be Szabadkán, és a rendezvényen a fejlesztési ügynökségek irodáinak, illetve több gazdasági szubjektumnak a képviselői voltak jelen.

Milan Miličević, a Panonreg igazgatója és Ljubica Mesaroš igazgatóhelyettes, projektmenedzser (Fotó: Benedek Miklós)

Milan Miličević, a Panonreg igazgatója és Ljubica Mesaroš igazgatóhelyettes, projektmenedzser (Fotó: Benedek Miklós)

A projektumban az újvidéki Bácska, a rumai Srem, a nagybecskereki Bánát és a szabadkai Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség vett részt. Újságírói kérdésre Balassa Endre, a Panonreg topolyai irodavezetője elmondta, hogy a szociális gazdaságot nagyon sok tévhit övezi, és a projektum célja az volt, hogy felmérjék a jelenlegi helyzetet, és a meglévő gyakorlatokat Vajdaság és Szerbia, vagy például Szlovénia területéről is, megpróbálják rendszerbe foglalni, hogy egy másfajta kép alakuljon ki róla.

– Igazából Szerbiában még a jogi környezete sem teljes ennek a szférának. Talán sokan félnek a társadalmi vállalkozás kifejezéstől is, holott ezen vállalkozások nagyon elkötelezettek, és lehet, hogy foglalkoztatnak hátrányos helyzetűeket, de az is lehet, hogy nem, viszont a filozófiájukban erősen a közösség oldalán állnak – fogalmazott Balassa. A Panonreg munkatársa emellett azt is elmondta, hogy környékünkön több olyan vállalkozás is működik, amelyek figyelmet fordítanak arra, hogy tevékenységük a társadalom egészének hasznos legyen, hisz fontosak nekik ezek az értékek, viszont amíg a törvények ezt nem pontosítják, addig nem beszélhetünk szociális vállalkozásokról. Mint megtudtuk, a hivatalos szóhasználatban a szociális vállalkozások alatt csak a munkarehabilitációt értik, annak ellenére, hogy emellett számos területe létezik.