2024. május 8., szerda
KAJAK-KENU

Ismét bizonyítottak a tiszavirágosok

Kiválóan szerepeltek a zentai Tiszavirág Kajakklub versenyzői a hétvégén Belgrádban megtartott szerbiai kupán és országos bajnokságon, ahonnan több éremmel és remek helyezéssel tértek haza. A csapat edzője, Fehér Csaba elégedetten nyilatkozott versenyzői teljesítményéről, hiszen tanítványainak rendkívül erős mezőnyben sikerült bizonyítaniuk.

Akármelyik korcsoportot vesszük alapul, rendkívül erős mezőnyben kellett rajthoz állniuk a versenyzőinknek, akik ennek ellenére nagyon jól helytálltak, és igen jó helyezéseket szereztek. Többen éremmel tértek haza Belgrádból, bár hozzá kell tennem, itt nemcsak az érmek számítanak, hanem a helyezések is, hiszen ez válogatóverseny volt, és az itt elért eredmények alapján állnak majd össze a kadét-, a junior- és a felnőttcsapathajók az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője.

Mindenekelőtt Barta Éva négy aranyérmét emelném ki, ami egyedülállónak számít, hiszen Éva K-1 200, K-1 500, K-1 1000 és K-1 5000 méteren is uralta a juniormezőnyt, sőt az időeredményei alapján a felnőttek között is megállta volna a helyét, bekerülhetett volna a K-4-es csapatba is, éppen ezért a szövetségi kapitánnyal mielőbb meg kell beszélnünk, hogy mindez miket vonhat majd maga után. Sziveri Rita, aki Magyarkanizsáról igazolt át hozzánk, rendre az ezüstérmeket szerezte meg Éva mögött, és a két lány szinte mindenütt nagyon szoros csatát vívott egymással, ami mindenképpen bizakodásra ad okot számunkra a jövőt illetően. Subotić Marko tovább folytatta a menetelését a felnőttmezőnyben, hiszen miután csupán néhány századdal maradt le az A döntőről, magabiztos evezéssel megnyerte a K-1 1000 méteren aB döntőt, aminek köszönhetően pozitív élménnyel hagyta el a pályát, arról nem is beszélve, hogy olyan időeredménnyel utasította maga mögé a mezőnyt, ami az A döntőben a negyedik helyre lett volna elég, ezáltal nagyon nagy skalpokat gyűjtött be. Fenyvesi Abigél is nagyon jól versenyzett, a K-1 1000 méteren a felnőttmezőnyben hozott egy bronzérmet, ami szintén remek teljesítménynek számít. A kadét versenyzőink is odaértek az őket megillető helyekre, Kaszás Tamás,Kecskés Roziés Opauszki Péter B döntőket nyertek, emellett egyéb előkelő helyezéseket is szereztek. Barta Bence, a nagy visszatérőnk közel kétéves kihagyás után ismét megmutatta magát a pályán, ahol ezúttal már a felnőttmezőnyben bizonyított. De rajtuk kívül is voltak olyan versenyzőink, akik ugyan nem értek el kiemelkedő helyezést, mégis óriási fejlődést mutattak, mint például Túri Csongor, aki ugyan még csak most keresi a helyét a felnőttmezőnyben, ám a tavalyi évhez képest máris rendkívül sokat lépett előre – magyarázta Fehér Csaba, aki elmondta, lassan körvonalazódni látszik az a bő keret, amelynek tagjai rövidesen megkezdik a felkészülést az Európa-bajnokságra, beleértve a junior-, az U23-as és a felnőtt-Európa-bajnokságot is.

A junior- és az U23-as mezőnyben ez a keret várhatóan a május végi, június eleji edzőtáborban fog szűkülni, és akkor derül ki, hogy kik vehetnek majd részt az olaszországi kontinensviadalon, a felnőttek között pedig még lesz néhány olyan verseny, amelyeken a válogatott nagyobb létszámmal vesz részt, és az ott elért eredmények alapján születik majd döntés arról, kik indulhatnak a belgrádi felnőtt-Európa-bajnokságon – emelte ki a Tiszavirág Kajakklub edzője, hozzátéve, versenyzőire a kontinensviadal előtt még több felkészülési verseny is vár. A hétvégén Szegeden a Hanzók Örs-emlékversenyen vesznek részt, utána szeretnének elutazni Zágrábba a Matija Ljubek-emlékversenyre, ezt követően pedig több egyéb megmérettetésen is szeretnének részt venni annak érdekében, hogy versenyzőik minél tökéletesebb formába kerülhessenek, és az év egyik legfontosabb versenyének számító Európa-bajnokságról is kiváló eredményekkel térhessenek haza.

Holpert és Bedőcs győzött

Holpert Ervin, a Nautički Klub bezdáni származású versenyzője nyerte meg a felnőtt férfiak 5000 méteres számát, 21:32,2 perces idővel. A tavalyi Eb-n 500 méteres párosban ezüstérmes kajakos Marko Subotićot (Tiszavirág) és Mihajlo Subotićot (Zorka – Šabac) előzte meg. Ervin számára segítséget jelentett, hogy legnagyobb vetélytársát, Marko Tomićevićet pályaelhagyás miatt kizárták a versenyből. Holpert az 1000 méteres számban bronzot szerzett, itt már Tomićević bizonyult a legjobbnak.

A nőknél Bedőcs Krisztina fölényes diadalt aratott ugyanezen a távon, 24:47,2 perc alatt teljesítve a távot. Bedőcs Sandra Polovinát (Vojvodina) és Fenyvesi Abigélt (Tiszavirág) előzte meg.