2024. április 26., péntek

Kerékpártúra a Föld napja alkalmából

Bolygónk nemzetközi napja alkalmából vasárnap, április 22-én az Újvidéki Kerékpározó Kezdeményezés kerékpártúrát szervez az egyre népszerűbb, Kritikus Tömeg megmozdulás keretében.

Vasárnap a Föld napja alkalmából kerékpártúrát szerveznek Újvidéken, a kiruccanás után a Limáni parkban piknikre várják a természetkedvelőket (Dávid Csilla felvétele)

Vasárnap a Föld napja alkalmából kerékpártúrát szerveznek Újvidéken, a kiruccanás után a Limáni parkban piknikre várják a természetkedvelőket (Dávid Csilla felvétele)

Vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik a gyülekezés a Szabadság téren, minden olyan kerékpáros, rolleres, villanymotoros, gördeszkás közlekedő részt vehet a túrán, aki nem szennyezi a környezetet.

A szervezők felhívást intéztek a polgárokhoz, hogy jöjjenek el minél nagyobb számban, hozzanak magukkal takarót vagy törülközőt, terítőt, kosarakat, labdákat, teniszütőket, ételt és italt (ne műanyag flakonokban), mert a kerékpártúra a Limáni parkban ér véget, ahol pikniket szerveznek.

A Kritikus Tömeget két „bicireggeli” előzi meg: pénteken, április 20-án reggel nyolc órakor a Felszabadulás sugárúton és a Ribnikar fivérek utcában, illetve szombaton, április 21-én reggel kilenc órakor a Futaki piacnál. Az ingyenes reggelivel a szervezők a kerékpározókat szeretnék díjazni azért, mert kerékpárt hajtanak. A reggelit szállító Cargo bike a forgalmas kereszteződéseknél parkol majd le, az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés aktivistái pedig egy órán keresztül osztják a bringázóknak a reggelit, elbeszélgetnek velük, ha szükség van rá, gyorsjavításokat végeznek a bicikliken – írta a Dnevnik napilap.

Annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben bonyolódjon le, az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés felhívással fordul a polgárokhoz, hogy akinek csak módjában áll, jelentkezzen önkéntesnek, és segítsen az esemény szervezésében és lebonyolításában. Azok a polgárok, akik önkénteseknek szeretnének jelentkezni, megtehetik ezt a következő címen: http://www.nsbi.org.rs/sr/novosadska-kriticna-masa-poziv-za-volontere.

A szervezők azt üzenik, hogy szeressük mindannyian Újvidéket, hogy városunk legyen még zöldebb, még tisztább és egészségesebb.