2024. április 27., szombat

Jubilál az EHO

Az Ökumenikus Segélyszervezet 25 éves

Az egyik legsikeresebb civil szervezet Szerbiában, az Ökumenikus Segélyszervezet (EHO) fennállásának 25. évfordulóját ünnepli az idén.

Ez alkalomból sajtótájékoztatóval egybekötött partneri találkozót tartottak tegnap Újvidéken a szervezet székházában. Az eseményen jelen volt dr. Nenad Ivanišević, a Roma Felzárkóztatási Stratégia megvalósítását figyelemmel kísérő koordinációs testület helyi képviselője, Ursula Läubli, a svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség igazgatója, Leonie Reimers Németország Nagykövetségének munkatársa, Gyenge Szlifka Tilda, az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója, Bú Róbert, az Ökumenikus Segélyszervezet végrehajtó igazgatója, valamint számos rangos külföldi és hazai vendég.
– Az elképzelés a kilencvenes évek elején indult, amikor az Egyházak Világszövetsége azt javasolta, hogy egy segélyszervezetet hozzunk létre. Az első lépéseket a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítette – mondta Gyenge Szlifka Tilda igazgató.
Az eseményen jelen volt Nagy Ákos, az EHO regionális igazgatója is. Elmondása szerint a határ két oldalán élő magyar és szerb közösségeknek fontos a közös segítségnyújtás a két ország kapcsolatának erősödése szempontjából.
– A magyarországi és az újvidéki segélyszervezet szinte már történelmi értékű, hiszen 25 évvel ezelőtt találkoztunk a délszláv válság idején. Évről évre a válságos helyzetekben, de békésebb időszakban is megpróbálunk együtt segíteni a bajba jutott embereknek. Elsősorban a humanitárius segítségnyújtásra fókuszáltunk, a menekültek ellátásában vettünk részt. Később pedig a szociálisan hátrányos helyzetű csoportoknak a megsegítésében, tanácsadásában is tevékenykedtünk. A legutóbbi árvíz idején is közösen segítettünk az árvízkárosultaknak – mondta Nagy Ákos.
A két szervezet fontosnak tartja, hogy ne csak katasztrófák idején segítsenek, ezért közösen elindítottak egy iskolakezdési akciót is a Vajdaságban élő magyar diákok számára.
– Az elmúlt év folyamán és a tanévkezdés során tanszercsomagokat biztosítottunk az elsősöknek, valamint karácsonyi adománygyűjtést és -osztási akciót is indítottunk. Így hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a két szervezet az egész év folyamán segítséget próbál nyújtani – hangsúlyozta a regionális igazgató.