2024. április 26., péntek

Šešelj megtaposta a horvát zászlót

A Gordan Jandroković vezette küldöttség elhagyta Szerbiát

Šešelj viselkedése túlment minden határon, tettei felett nem lehetett következmények nélkül átsiklani – jelentette be Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke, miután a horvát delegáció megszakította szerbiai látogatását. A horvát delegáció az után döntött így, hogy Belgrádban a parlamenti látogatáskor a képviselőház bejárata előtt Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke és Filip Stojanović, a párt tagja ledöntötte a delegáció fogadására kitűzött horvát zászlót, és megtaposta, majd trágár szavakkal illette a horvátokat. Tettükben a két radikális képviselőt a biztonsági őrök sem tudták megakadályozni.

A hivatalos látogatás kiválóan kezdődött: Gordan Jandroković és Maja Gojković (Fotó: Beta)

A hivatalos látogatás kiválóan kezdődött: Gordan Jandroković és Maja Gojković (Fotó: Beta)

Jandroković és a horvát delegáció délután 3 órakor elhagyta Belgrádot.

SÚLYOS SÉRELEM

– A hivatalos látogatás kiválóan kezdődött, és arról tettünk tanúbizonyságot, hogy a két állam viszonyának javítása mellett szállunk síkra, de súlyos sérelem érte a Horvát Köztársaságot és a horvát parlament méltóságát, így a látogatás megszakítására kényszerültünk – áll a horvát parlament közleményében.

FONTOS LENNE A PÁRBESZÉD

Ezt megelőzően Maja Gojković, a parlament elnöke és Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke közös sajtótájékoztatójukon kiemelték, Horvátország és Szerbia együttműködésében nagy lehetőségek rejlenek, s ezt ki kell használni, így a két ország az elkövetkező időszakban is folytatni fogja a megkezdett tárgyalásokat a kettejük viszonyában felmerülő nyitott kérdésekről.

A két parlamenti elnök a mai találkozó során mindenekelőtt a kisebbség, vagyis a horvátországi szerb kisebbség és a szerbiai horvát kisebbség helyzetéről tárgyalt.

Jandroković elmondta, elégedettek azokkal a pozitív lépésekkel, amelyek Aleksandar Vučić szerb államfő horvátországi látogatása után történtek, így üdvözölte a horvát lektorátus megnyitását az Újvidéki Egyetemen, illetve Jelačić bán házának felújítását is. A horvát parlamenti elnök meggyőződésének adott hangot, hogy a két ország jövőjét azok építik, akik érdekeltek mindkét kisebbség helyzetének a javításában, nem pedig azok, akik folyamatosan negatív előjelű nyilatkozatokat adnak, és a múltba tekintenek vissza. Fontosnak tartotta, hogy a kisebbségek védelméről szóló megállapodás megvalósuljon, hogy Szerbiában érvényesüljenek a horvát kisebbség jogai, és reményét fejezte ki, hogy a horvát kisebbség is képviseltetve lesz a végrehajtó és a törvényhozó szervekben egyaránt.

Jandroković elmondta ugyanakkor, hogy egy kihívásokkal teli időszakban élünk, amikor fontos minden nyitott kérdésről nyíltan beszélni, hiszen megoldást enélkül nem tudnak találni a gondokra.

– Nagy felelősség van azokon a politikusokon, akik a két országot vezetik, éppen ezért fontos a párbeszéd és a megoldás keresése a nyitott kérdésekre – mondta a horvát parlament elnöke.

– Ez egy fontos pont a bilaterális viszonyok fejlesztésében – emelte ki Maja Gojković, utalva arra, hogy a két parlamenti vezető találkozója az együttműködés elmélyítését szolgálja. Hozzátette: – Mindkét oldalról azt szeretnénk, ha ez a látogatás serkentőleg hatna az államközi bizottságokra és a végrehajtó hatalomra, hogy szorgalmasan és odaadóan dolgozzanak a két ország között fennálló nyitott kérdések megoldásáért – mondta.

Maja Gojković kiemelte, Horvátország támogatja az Európai Unói bővítési folyamatait, fontosnak tartja ugyanis az EU kiterjesztését a Nyugat-Balkánra is.

Mint megtudtuk, Zágráb kész arra, hogy megossza Belgráddal az EU-csatlakozási folyamatban szerzett tapasztalatait.

REAKCIÓK

Jandrokovićnak a parlamentben tett látogatását követően részt kellett volna vennie a horvát gazdasági kamara belgrádi megnyitóján, illetve holnap Aleksandar Vučić államfővel és Ana Brnabić kormányfővel találkozott volna, hogy végül Szabadkán tárgyaljon a horvát közösségek képviselőivel. Erre azonban nem kerül sor.

Maja Gojković a legszigorúbban elítélte az SZRP vezetőjének brutális tetteit, amivel veszélybe sodorta Szerbia és a horvát delegáció méltóságát.

– A Horvátország jelképei iránt tanúsított tiszteletlenség, amikor Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke történelmi látogatást tesz Szerbiában, megengedhetetlen és sértő a szerb polgárok számára is – emelt ki Gojković a közleményben.

Ana Brnabić is elítélte Šešelj viselkedését.

– Egyértelműen, határozottan elítélem Vojislav Šešelj viselkedését. A Horvátország vagy bárki más zászlaja vagy más szimbóluma megrongálására tett kísérlet, illetve az országunkba látogató delegáció tagjainak sértegetése nem az a viselkedési mód, illetve érték, amit Szerbia vagy a szerb kormány és a polgárok többsége képvisel – emelte ki Brnabić a közösségi oldalán.