2024. április 25., csütörtök

Deceniju i po čuva naše blago

Povodom velikog jubileja ,,Népkör” u Kuli je započeto sa serijom organizovanja programa

Kuljani imaju razloga za proslavu, najstariji kulturni centar u Vojvodini je ,,Népkör” koji slavi sto pedestu godišnjicu postojanja. Proslava je počela sa misom u katoličkoj crkvi Svetog Đorđa u petak. Zatim su posetioci mogli da vide izložbu gde je izložena fotodokumentacija ,,Népkör” MMK i razne rukotvorine. Održana je i svečana sednica, zatim je Kalošai folklor iz bratske opštine uveličao svečanost, što se završilo druženjem.

Dr Peter Silađi, odgovorni sekretar za nacionalnu politiku iz Mađarske se zahvalio Mađarima za doprinos osmomartovskom istorijskom uspehu, ponovnoj pobedi nacionalne vlade. ,,Népkör” kako je rekao je imao ulogu čuvara u proteklih 150 godina, čuvao je naše vrednosti, prošlost, tradiciju. Odao je posebno priznanje Kuljanima, koji su se borili i kad je bilo lakše predati se, imali su nade.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, se sećao kako je pre deset godina na 140. godišnjici poželeo da se vide za deset godina na istom mestu, da se ovaj još značajniji jubilej proslavi. Podsetio je da se ,,Népkör” oformio u kafani kod Mari-neni, što nije zanemarujuće, jer pored neustrašivosti je bilo i snage i volje, što je održalo udruženje tokom 150 godina. Zahvalio se konstantnoj podršci Mađarske i govorio je o tome da ne treba gubiti nadu. Za vreme osnivanja ,,Népkör” živeli smo u težim okolnostima, tako da sada ne treba da budemo neverni. U pozitivnom kontekstu je spomenuo da će Mađarska vlada i u sledećih četiri godine razmišljati o naciji, a one koji misle da rasturaju zajednicu je zamolio da ako ne mogu da pomognu ni ne odmažu.

DRUGI DOM

Karolj Valka, zamenik gradonačelnika Kule i potpredsednik ,,Népkör” je rekao da im udruženje znači drugi dom i da je ubeđen da osnivač sveštenik sada sa ponosom gleda odozgo na 150. godišnjicu na ovaj skup. Smatra da im je najvažniji zadatak sačuvati kulturne vrednosti.

Nebojša Kuzmanović, zamenik sekretara za kulturu u pokrajini, je istakao da je od velikog značaja što na teritoriji Vojvodine postoji ovakva zajednica već 150 godina. Smatra ovbavezujućim za pokrajinu da se brine o ovakvim organizacijama.

ŠAROLIKI VIKEND PROGRAM

Svečanosti su prisustvovali predstavnici SVM-a, predstavnici kulturnog i političkog života iz Mađarske, predstavnici glavnog konzulata iz Subotice, Mađarski Nacionalni Savet, članovi Mađarskog saveza kulture, kancelarija CMH, predstavnici Prosperitati Fondacije, predstavnici Kaloče i Balatonkeneše.

1868. godine je sveštenik Šandor Sakač, u Kuli osnovao ,,Népkör” koji se danas naziva ,,Népkör-Mađarski Kulturni Centar“ i slavi 150 godina postojanja od 13. do 15. aprila. Broji 150 aktivnih članova, tri grupe folklora, TiniActors dečju glumačku ekipu, kao i više kategorija hora. Književna sekcija, sekcija rukotvorina je takođe aktivna u ovom kulturnom centru, i takođe poseduju biblioteku sa oko šest hiljada knjiga.

U subotu se proslava obeležava predstavljanjem knjiga, sustretima horskih aktivista, programom mladih muzičara sa gostima iz Mađarske koji učestvuju u programu. U nedelju uveče je organizovana predstava Novosadskog pozorišta, dok će se pre toga dodeljivati priznanja na svečanoj sednici.