2024. április 26., péntek

Természetjáró takarítás

A magyarkanizsai Természetjáró Egyesület rendre akciókat szervez, ami nemcsak a gyalog- és kerékpártúrákban merül ki, hanem nagy gondot fordítanak a környezetvédelemre, így a szemétgyűjtésre is.

Fotó: Jenei Klementina

Fotó: Jenei Klementina

Huszta Erzsébet, az egyesület elnöke elmondta, hogy a szervezetük 2005-ben jött létre, és akkor zömmel pedagógusokból állt a csoport. Az alapító tagok javarészt még most is aktívak, de kibővültek diákokkal, továbbá bevonták saját gyermekeiket is, és ahogy ő fogalmazott: „sok embert befertőztünk”.

– Elsősorban túrázunk. Gyalog, kerékpáron, ahogy lehet, és ennek kapcsán, mivel mi lassabban haladunk, mintha autóval mennénk, gyakran szemet szúr az, ha szemét van az út mentén. Időnként takarítunk is, a Tiszavirág ösvényen, a Tisza mellett, esetünkben most épp a tangazdaságtól a törökkanizsai hídig. Mindig van legalább 10–20 ember, akit be lehet vonni a takarítási akcióba, viszont ha messzebbre utazunk, egy buszt meg szoktak tölteni a tagjaink.

Szerda délután a töltésoldalon zsákokba gyűjtötték az ott heverő szemetet a természetbarátok, akik között a legkisebbek is ott voltak.

Berec Sándor aktív tag elmondása szerint a Föld napját szerették volna az akcióra kijelölni, de akkor két esemény is lesz a városban, ezért választották ezt a hétköznapot arra, hogy takarítsanak.

– Az út mellett mindig akad szemét, és a mai akciónk célja az is, hogy felhívjuk erre a figyelmet. Magunkénak érezzük a természetet, a tisztaságot fontosnak tartjuk, az akciónknak pedig tulajdonképpen közösségépítő jellege is van.

A mintegy hat kilométernyi szakasz megtisztítása az estébe nyúlóan, jó hangulatban telt a jó levegőn, a tavaszi időjárásban. Amellett, hogy jót tettek, ők maguk is szemmel láthatóan jól érezték magukat. A résztvevők a közeljövőben egy egész napos akciót terveznek, ahogy elmondták, akkor már bográcsozással egybekötve, ez volt a főpróba hozzá.