2024. április 27., szombat

15 millió euró az IPARD-ból

Hamarosan aláírhatják a szükséges megállapodást az Európai Bizottsággal

Idén 15 millió euró vissza nem térítendő támogatás áll Szerbia rendelkezésére az IPARD-alapokból, erősítette meg Jadranka Joksimović, európai integrációs miniszter, hozzátéve, hogy ez az összeg 2019-ben 5 millió euróval növekszik, azaz jövőre 20 millió euróra pályázhatnak majd a gazdák. Az Európai Unió előcsatlakozási, mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjának, az IPARD-nak, akkor lehet minél hatékonyabb a kihasználása, ha az érintettek minél tájékozottabbak, mondta a folytatásban a miniszter.

A gazdáinknak tudniuk kell, hogy nem elég a jó ötlet, majd projektum kidolgozása, hiszen részben előfinanszírozás is szükséges. Persze az előfinanszírozás címén kifizetett pénzek a pályázás meghatározott szakaszában megtérülnek – fogalmazott Joksimović.

A miniszter elmondása szerint Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszterrel feltehetőleg egy-két hónapon belül aláírják az Európai Bizottsággal az IPARD-alapok Szerbia számára való megnyitásának feltételeként megszabott pénzügyi megállapodást. Onnantól kezdve 2020-ig összesen 230 millió euró – 175 millió euró vissza nem térítendő támogatás az EU-tól és 55 millió euró vissza nem térítendő támogatás a szerb kormánytól – áll a szerbiai mezőgazdaság rendelkezésére, emelte ki Joksimović.