2024. április 27., szombat

Ilyenkor hiányzik a szennyvíztisztító

Miután a Tisza magas vízállása miatt lezárták a Béga óécskai (Stajićevo) zsilipjét, egyre feketébb színű a Béga vize, a környékén pedig kellemetlen bűz terjeng.

A nagybecskerekiek csak abban reménykedhetnek, hogy a Tisza vizének a magassága hamarosan csökkenni fog, és a zsilip megnyitásával lefolyik majd a szennyezett víz a Bégán. Ez azonban csak ideiglenes megoldás. Nagybecskereknek ugyanis nincsen szennyvíztisztítója, és az egész város szennyvize a Bégába kerül. A berendezés hiánya ilyen esetekben és a nyári hónapokban észlelhető a leginkább.
A Béga-csatornát 260 éve ásták, és fontos vízi út volt Temesvártól Nyugat-Európa irányába. 1958-ban politikai, részben gazdasági okok miatt Jugoszlávia és Románia között leállt a hajóforgalom. Sokáig – a határ mindkét oldalán – szennycsatornaként kezelték. Románia EU-s tagságával és Közép-Bánát iparának a csődjével a víz állapota javult, medrét azonban helyenként négy-öt méteres iszap borítja.
Nagybecskereken már hosszabb ideje úgymond ügyeletes téma a Béga iszaptalanítása és (újbóli) hajózhatóvá tétele. Szeretnék ugyanis – hatvan év után – újra hajózhatóvá tenni a csatornát Nagybecskerek és Temesvár között. A legnagyobb gondot ebben a négy elavult zsilip (vízlépcső) és a folyó eliszaposodása okozza, s ezt csakis EU-s pályázatokból lehetne megvalósítani. Ennek azonban van egy előfeltétele: hogy megállítsák a Béga további szennyezését. A folyó legnagyobb szennyezője pedig Nagybecskerek.
Az önkormányzat most befektetőt keres a szennyvíztisztító berendezés megépítéséhez. Azt mondják, vannak érdeklődők, s a privát partnerséghez megvan a szerbiai kormánynak a jóváhagyása is. Az elképzelés szerint a befektetőt 15–20 évi használati joggal ruháznák fel, utána pedig átkerülne az önkormányzat hatáskörébe.