2024. április 27., szombat

Kínai küldöttség járt Csókán

A mezőgazdasági és turisztikai befektetések iránt érdeklődtek

A napokban egy kínai gazdasági küldöttség járt Szerbia több településén, hogy a helyszínen szerezzenek tapasztalatokat a befektetési lehetőségekről.

A gazdasági szakemberekből, vállalatvezetőkből álló delegáció ellátogatott Csókára is, ahol elsősorban a mezőgazdasági, borászati és turisztikai lehetőségek iránt érdeklődtek. Csóka a gyengén fejlett kisebb községek közé tartozik, de számos beruházási lehetőséggel rendelkezik, amiről a kínai vállalkozók is meggyőződhettek. Ellátogattak az évek óta üzemen kívül lévő húsgyárba is. A létesítmény fölkeltette a vendégek érdeklődését, a gyár régi épületrészeit akár turisztikai célokra is ki lehetne használni.

A csókai borpincében tett látogatás, a patinás, régi pincészet rendkívül tetszett a kínai vendégeknek. A potenciális kínai befektetők, ahogyan Dejan Pešut állandó bírósági fordító tolmácsolta, szélesebb összefüggésekben gondolkodnak, szeretnék összekötni a bor-, a hotel- és a fürdőturizmust. Ezen a téren látnak fantáziát Csóka község kínálatában.

A kínai gazdasági küldöttség tagjai között a turisztikai kínálat iránt érdeklődők mellett voltak a kereskedelemben, az infrastruktúra fejlesztésében, az acélgyártásban, a környezetvédelemben és a mezőgazdasági termelésben érdekelt vállalkozók is. Élénk érdeklődést mutattak a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés lehetőségei iránt is. A gazdasági küldöttség a húsgyár és a borpince mellett ellátogatott a felújításra váró Léderer-kastélyba és a régi öntödébe is.

A kínai Dream vállalat menedzsere, Vest Lu a Szerbiában tett látogatásuk kapcsán elmondta, hogy a mezőgazdasági beruházási lehetőségekben lát komoly együttműködési esélyt a kínai és a szerbiai vállalatok és vállalkozók között. Kifejezte eltökéltségét, hogy hamarosan újra Szerbiába látogat, hogy konkrét befektetési lehetőségekről tárgyaljon.

A kínai gazdasági küldöttség csókai látogatásával kapcsolatban Stana Gyömbér polgármester asszony kifejezte reményét, hogy már a közeljövőben befektetők érkezhetnek a községbe a távol-keleti országból, ami sokat jelentene a fejletlen bánáti kisközség számára, amely számos kihasználatlan lehetőséggel tud szolgálni a beruházni szándékozó vállalkozók számára. Nikola Lukač, az Észak-bánáti körzet megbízottja is rámutatott, hogy a Kína és Szerbia között elmélyülő gazdasági kapcsolatok az Észak-bánáti körzetben fellelhető gazdasági és turisztikai potenciál iránt is felkeltette a kínai befektetők érdeklődését, ami a térség jövőbeni fejlődésére pozitív hatással lesz.