2024. április 27., szombat

Guterres: a BT állandó tagjai kerüljék el a helyzet kezelhetetlenné válását

António Guterres ENSZ-főtitkár arra intette szerdán a Biztonsági Tanács öt állandó tagját, hogy "kerüljék el egy kezelhetetlen helyzet kialakulását" Szíriában, és bírálta a kelet-gútai feltételezett vegyifegyver-támadás nyomán a BT-ben kialakult patthelyzetet.

"Felhívtam az öt állandó tag (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia) nagyköveteit, hogy tudomásukra hozzam a mostani patthelyzettel kapcsolatos súlyos aggályaimat, és hangsúlyoztam, hogy el kell kerülniük a helyzet ellenőrizhetetlenné válását" - hangsúlyozta nyilatkozatában a világszervezet vezető diplomatája. Lépésével Guterres arra reagált, hogy az elmúlt napokban egyre fokozódik egy Szíria elleni nyugati megtorló csapás veszélye.
Felháborodását fejezve ki az újabb szíriai vegyifegyver-támadás miatt, Guterres ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, "hogy az ENSZ BT tagjai mindmáig képtelenek voltak megállapodásra jutni ebben az ügyben". "Nem feledkezhetünk meg arról, hogy erőfeszítéseinknek végső soron arra kell irányulniuk, hogy véget vessünk a szíriai nép szörnyű szenvedéseinek" - húzta alá nyilatkozatában a főtitkár.
A BT tagjainak kedden nem sikerült megállapodniuk arról, hogy újraindítsák-e a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) misszióját a szíriai polgárháborúban elkövetett vegyi támadások kivizsgálására, miután a Damaszkusz fő szövetségesének számító Oroszország megvétózta az Egyesült Államok erre vonatkozó tervezetét, a két orosz tervezethez pedig nem sikerült elegendő támogatást szerezni.
Szerdán Washington és Moszkva folytatták kölcsönös vádaskodásukat, miközben Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy megtorló rakétacsapást mér a dúmai vegyi támadásért felelősnek tartott damaszkuszi rezsim létesítményeire.