2024. április 27., szombat

Nastavlja se era razmišljanja kao nacija

Srpska vlada je sa zadovoljstvom primila vest o pobedi FIDESZ - Ištvan Pastor: glasači kažnjavaju one podstrekače mržnje.

Fidesz-KDNP partijska koalicija, koja je na vlasti već osam godina, osvojila je dvotrećinsku većinu u Parlamentu u nedelju, sa izlaznošću većom od 70%. Kabinet Viktora Orbana može da započne treći uzastopni mandat, a četvrti računajući period od početka.

Pásztor István: A határon túli elképzelések megvalósítása miatt volt fontos a vasárnapi Fidesz-győzelem (Fotó: Ótos András)

Pásztor István: A határon túli elképzelések megvalósítása miatt volt fontos a vasárnapi Fidesz-győzelem (Fotó: Ótos András)

Bila je velika borba u kampanji Mađarske za Parlamentarne izbore, samim tim je još značajnija pobeda Fidesz-KDNP - izjavio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a u intervjuu za „Mađar So“, reagujući na rezultate glasanja. I sam je čestitao Viktoru Orbanu, predsedniku partije, premijeru.
-Na birače se ne može uticati podsticanjem mržnje. Iz ugla politike, značajnu poruku daju rezultati jučerašnjih glasanja za sve one koji se bave javnim poslovima. Dokazalo se da su glasači kaznili sve one koji su se bavili mržnjom u okviru svojih zajednica. Ovo nije pravilo samo u Mađarskoj, već svuda. Bilo bi dobro da izvuku pouku svi oni koji se i kod nas bave time - procenio je Pastor.
SVM je, za vreme kampanje konkretno predložio građanima-biračima da glasaju za Fidesz. Pastor kaže da ga ispunjava radost zato što su glasačima ukazali na to kakav stav imaju, nisu pisali dugačke tekstove, iz kojih na kraju niko ne bi mogao da izvuče šta je pisac hteo da kaže. To što smo rekli se podudara sa stavom vojvođanskih mađarskih glasača. To ćemo iskusiti prilikom sabiranja glasačkih listića. Sa sigurnošću možemo tvrditi da su prekogranični glasovi osigurali za Fidesz-KDNP dvotrećinsku većinu, ispostaviće se da li ovo znači dva ili tri mandata.
Pastor smatra da će se saradnja dve zemlje i u budućnosti nastaviti, da će nacionalno zajedničko razmišljanje imati isti cilj, da će Fidesz i SVM sarađivati. U tom ubeđenju je i srpski predsednik. Što se zajednice tiče, važno je da mađarska vlada koja se formira nastavlja nacionalno razmišljanje.
-Ubeđen sam da ćemo nastaviti sa onim što smo činli u poslednjih osam godina. Da će prekogranični Mađari moći i dalje da sroče svoje potrebe, ideje i da će ostvarivanje tih planova moći da se ostvari uz pomoć mađarske vlade, da će imati mesta u njihovom budžetu. Zbog toga je bila važna pobeda u nedelju - rekao je predsednik SVM-a.
Na pitanje da li je računao na ovakvo markantno učešće na izborima, predsednik SVM-a je rekao da nije, da čak nije računao ni na dvotrećinsku pobedu.
-Smatrao sam realnim postizanje apsolutne većine, ali sa manjim učešćem. Mislim da nije samo mene iznenadio velik broj učešća i ogroman uspeh. Sa 70% učešćem i većinom možemo računati na velika ovlašćenja, pridavaće se veći značaj i mađarskim i međunarodnim političkim porukama - rekao je Ištvan Pastor.

ISKUSTVO I MUDROST
,,Dragi prijatelju, molim da primiš moje iskrene čestitke za asolutnu pobedu na parlamentarnim izborima. Mađarski građani su ponovo izabrali pravog vođu, koji se dokazao i u prošlosti, da je spreman za požrtvovani rad, i trudi se da stvori mirnu i bogatu budućnost. Teške odluke zarad ostvarivanja ciljeva dokazuju da se zemlja i narod može voditi sa iskustvom i mudrošću“- napisao je Aleksandar Vučić, srpski predsednik Viktoru Orbanu. Konstatovao je da odnosi između Mađarske i Srbije nikad nisu bili bolji nego sad, i obećao je da će marljivo raditi da se ti odnosi razvijaju.
,,Ubeđen sam da će mađarske manjine u Srbiji i srpske manjine u Mađarskoj doprineti razvijanju ovih odnosa, a u isto vreme će uživati u koristi bilateralnih odnosa između dve države, kao i prijateljstvu između nas dvojice. Rastući privredni rezutati, pokazatelji trgovinskog razvoja, rast broja ulaganja će nam omogućiti da od sada još brže napredujemo, da na odgovarajući način iskoristimo mogućnosti, i sa partnerstvom dveju zemalja doprinesemo i razvoju Evrope“- ustanovio je Vučić i zahvalio se Orbanu na pomoći približavanja Srbije EU. Dodao je da već čeka sledeći njihov susret, jer zna da će se roditi nove ideje u interesu razvoja obe zemlje.
Ana Brnabić, premijer Srbije, je čestitala Viktoru Orbanu na velikoj pobedi.
,,U ime srpske vlade i u svoje ime od srca Vam čestitam na pobedi na parlamentarnim izborima. Srbija i dalje stoji na raspolaganju za saradnju i razvoj obe strane. Odnos Srbije i Mađarske je izvrstan, zajedničke sednice dve zemlje doprinose razvoju u kulturnoj i privrednoj kooperaciji. Srbija je veoma zahvalna Mađarskoj za pomoć koju pruža na putu Evropske integracije. Mađarska manjina u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj su velika podrška prijateljstvu i odnosu dva naroda“- ocenila je Brnabić.