2024. április 27., szombat

Aktívak a pacséri nyugdíjasok

Faluszépítés, sporttalálkozók, bálok – A tüzelő beszerzésében is segítenek

Az idén is kiveszi a részét a Pacséri Nyugdíjas Egyesület a Föld napja elnevezésű nemzetközi rendezvény köré szervezett helyi takarítási akcióból. Ezúttal április 19-én, jövő hét csütörtökjén, 8 órakor gyülekeznek a falu örökifjai. Erről és az egyéb megmozdulásokról a pacséri szervezet elnökhelyettesét, Nagy Sándort kérdeztük.

Nagy Sándor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nagy Sándor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Pacséron megközelítőleg 800 nyugdíjas él, és körülbelül 400-an tagosodtak az egyesületünkhöz. A Föld-napi takarítási akcióra évről évre körülbelül 50-en tudnak időt szakítani. A mi feladatkörünk általában az egyesületünk székháza körüli rész, illetve a falu központjának a rendezése. Összeszedjük a szemetet, gereblyézünk, söprögetünk. Arra törekszünk, hogy ezt kellemes hangulatban, a mindennapi gondokat kicsit elfeledve tegyük meg – tudtuk meg Nagy Sándortól, aki beavatott abba is bennünket, hogy a tagság igyekszik részt venni a községi és a távolabb szervezett sporttalálkozókból is.

– Rendszeres résztvevői vagyunk a községben és a környező falvakban az idősebb korosztály számára szervezett sporttalálkozóknak, illetve a Topolyai Nyugdíjas Egyesület más jellegű megmozdulásainak, és mondhatom, hogy nem vallunk szégyent. Így például a kártyabajnokságon és a sakkversenyen is szép eredményekkel büszkélkedhetünk. Hamarosan a faluba várjuk kedves barátainkat egy sporttalálkozóra. Több településről évről évre megközelítőleg 150-en vesznek részt ezen a csapatversenyen. Igyekszünk kirándulásokat is szervezni, a közelmúltban például Újvidéken jártunk, és a nap végét egy pacséri származású vendéglős ismerőseinknél tett látogatás zárta Karlócán – tudtuk meg Nagy Sándortól.

Zenés mulatsággal ünnepelik meg évek óta a pacséri nyugdíjasok a nők napját, így legutóbb is kiváló hangulat kerekedett a székházban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zenés mulatsággal ünnepelik meg évek óta a pacséri nyugdíjasok a nők napját, így legutóbb is kiváló hangulat kerekedett a székházban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Egyébként a Pacséri Nyugdíjas Egyesület a falu egyik legrégibb épületében működik, amelyet néhány évvel ezelőtt ízlésesen felújítottak. A vasárnap kivételével 7-től 9 óráig, kedden 10-ig várja barátkozni, beszélgetni vagy römizni a tagságát. A szervezetben megtudtuk, hogy azok a nyugdíjasok, akik gyakran betérnek a klubba, névnapok, születésnapok vagy más ünnepek alkalmával igyekeznek egy kis vidámságot – és ahogy ilyenkor szokás – némi nyalánkságot is becsempészni a székház falai közé. Viszont nem csak emiatt érdemes tagosodni az egyesületbe, hanem például a szervezet biztosítja a téli tűzrevaló részletfizetésre való vásárlását is, amit évről évre körülbelül 100-an vesznek igénybe Pacséron.