2024. április 24., szerda

Aranka-parti madárvárta

Erős szélben a madarak is elbújnak – A hideg tavasz késlelteti a vonulást

Az elmúlt napokban egymást érték az időjárási frontok, hideg-meleg hullám váltotta egymást, délről pedig erős „böjti” szelek fújtak.

Dózsai József igazítja a madárfogó hálót (Gergely József felvétele)

Dózsai József igazítja a madárfogó hálót (Gergely József felvétele)

A későre nyúlt tél, a változékony tavasz nagymértékben kihatott a tavaszi madárvonulásra, ezt tapasztalták a mokrini Túzokvédelmi Egyesület lelkes önkéntesei, akik április elején egy hétre kiköltöztek az Aranka folyócska melletti egyik tanyára, ahol évente egy-egy tavaszi és két őszi madárgyűrűző tábort működtetnek. Anita Sučić biológus, az egyesület egyik alapító és vezetőségi tagja elmondta, hogy a hideg és szeles idő miatt a vonuló énekesmadarak kevesebbet mozognak az Aranka menti kökénybokrokban. Az Aranka vize a sok csapadék miatt olyan szélesre duzzadt, hogy elöntötte a folyócskát kísérő szegélynádasokat. A mély vízben álló nádasban nem tudták felállítani a madárfogó hálókat, ezért főleg a part menti kökényesben és bodzásokban próbálkoztak a madárfogással.

A tavaszi madárgyűrűző akcióban egymást váltották a gyűrűzőengedéllyel rendelkező tapasztalt madarászok. Látogatásunk alkalmával a szabadkai Dózsai József végezte a hálóval befogott madarak határozását és gyűrűzését.

– Az Aranka mentén Hódegyházáig terjedő túzokrezervátum északkeleti peremén van a madarásztábor. Évek óta ugyanazt a tanyát használjuk bázisként, itt főzünk, alszunk és gyűrűzünk. Naponta 20–25 madarat fogtunk csak, ami elmarad a tavaly tavaszi mozgástól. Idén talán eredményesebbek lehettünk volna, ha az időjárás szeszélyessége miatt április második felére halasztjuk a táborkezdést. A még csak most levelesedő bokrosokban főleg vörösbegyek és poszáták, a gyakori barátposzáta akadt a hálóba, de füzikéket és függőcinegéket is fogtunk. Érdekes volt egy tavalyi gyűrűs cserregő nádi poszáta kézre kerülése. Ezt a madarat valószínűleg a Sóskopón jelölték tavaly, és a tavaszi vonuláskor újra ezen a vidéken haladt keresztül. Egy pár tavaly gyűrűzött apró kis függőcinege újbóli megkerülése azt mutatja, hogy ezek a mesteri zárt, gömb alakú, vízparti ágról lelógó fészket építő, alig 15 grammos madárkák tavalyi párba állásuk óta együtt tartanak, hűségesek egymáshoz. A madárfogás mellett a Túzokvédelmi Egyesület aktivistáival faültető akcióban is részt vettünk – mondta Dózsai.